1995-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik a Szemtől szemben című filmet.

Az utolsó mohikán

Az utolsó mohikán

Michael Mann még a nyolcvanas évek végén rendezett egy filmet Los Angeles utcáin címmel. Egyszerű filmek indult, de ami utána következett arra csak a legmerészebb álmaiban gondolhatott. A bűnügyi filmek specialistájaként indult rendező a Los Angeles utcáin előtt forgatta le a Thomas Harris Vörös Sárkány című regényéből készült adaptációját, Az embervadászt, majd 1992-ben egy mérföldkőnek tekinthető proto-westernt, Az utolsó mohikánt.

Az utolsó mohikán után három évet váratott magára, hogy előrukkoljon legújabb remekművével, a Szemtől szemben című akciómozival.

Nehéz lenne meghatározni, hogy ki a film főszereplője, mivel két oldalon játszódik a történet. Az egyik oldalon van egy zseniális bűnöző és csapata, a másik oldalon egy mindenre elszánt rendőr és csapata.

A bűnöző Neil Mcauley visszafogott ember. Legalábbis annak látszik. Mindig tudja, hogy mit kell cselekedni, nem veszíti el a fejét, és ha kell nem hagy szemtanúkat. Mindig a megszokott csapattal dolgozik, de egy akció során összekerül egy kiszámíthatatlan mániákus gyilkossal, aki hibát-hibára halmoz és egy egyszerű rablásból vérfürdő lesz.

Ekkor kerül a képbe Vincent Hanna, egy megszállott nyomozó, aki ha nyomra bukkan sosem adja fel. A balul sikerült akció után Hanna a banda nyomába ered és egyre közelebb kerül, nem válogatva az eszközökben.

Történik mindez aközben, hogy a rablóbanda az eddigi legnagyobb akciójára készül. A nyomozó jó helyen keres és meg is tudja zsarolni az egyikük feleségét, így fény derül a tervre és hamarosan ott találják magukat szemtől-szemben a város utcáin egy hatalmas tűzpárbajban. Innen pedig már csak a menekülés marad a bandatagok számára.  

Robert De Niro egyedül az éjszakában

Robert De Niro egyedül az éjszakában

Michael Mann története több szempontból is formabontó: egyrészt képes volt egy akció-thrillert három órás játékidőre kihúzni, úgy hogy nem untatja a nézőt egy percre sem, másrészt nem elégedett meg a rablások és az azok utáni időtartamok megjelenítésével, hanem egyenesen belemegy a rendőrök és bűnözők legmélyebb magánéleti titkaiba. Senki sem marad tiszta: a szuperzsaruról kiderül, hogy a házasságának szomorú vége lesz és nevelt lánya az őrület határán táncol, a szuperbűnöző szerelmes lesz, de még ez sem változtathat szigorú életfilozófiáján.   

De van egy pont, mely még ezeket az akciófilmtől szokatlan részeket is felülírja, amikor a rendőr és bűnöző találkozik egymással és mindez nem egy kihallgatói szobában történik, hanem egy kávézóban. A világon valaha ismert két legnagyobb ellentét ül egymással szemben, kávéznak, és elismerik a  másik szakmában való kivételes jártasságát. És ekkor furcsa barátságot és szerződést kötnek: tisztelik egymást, de ha eljön az idő egyik sem késlekedik meghúzni a ravaszt.

Rendőr és bűnöző egy asztalnál

Rendőr és bűnöző egy asztalnál

Michael Mann jól tudta, hogy ebből kultuszfilm lesz és nem adta annál alább, minthogy a gengszterfilm két legnagyobb sztárját egymásnak ne eressze. A terve tökéletesen működött és Al Pacino a rendőri, Robert De Niro pedig a bűnözői oldalon remekel. Valamint ez lett az első film, melyben a két legendának közös jelenete van. Előtte a Keresztapa második részében már játszottak mindketten, de közös jelenetük még nem volt. 

Tűzpárbaj a város utcáin

Tűzpárbaj a város utcáin

A film azon jelenete pedig, mely a bankrablás után játszódik, egyértelműen az egyik legjobban megkomponált lövöldözéses jelenet, amit valaha forgattak. Jelentőségében a Francia kapcsolat autós üldözéses és metrós jelenete mellé lehet állítani.

A zenét sem bízta a véletlenre a rendező, egyszerre több zeneszerző dolgozott azon, hogy epikus filmje valódi költeménnyé válhasson. Ehhez kellett Elliot Goldenthal rapszódikus komolyzenéje és a méltán híres Brian Enonak az elektronikus zenébe ültetett atmoszférikus dallamai.

Mindezek teszik a Szemtől szembent a 90-es évek egyik megkerülhetetlen klasszikusává és a bűnügyi filmek egyik alapvetésévé.