A napokban több súlyos agyhártya gyulladással megfertőződött  diákokról hallhattunk sajnos egy halálos vég kimenetellel végződött. Az agyhártyagyulladásra lényegében mindenki hajlamos a baktérium akár tünetmentes lehet egész életünk során . De mi is lenne ez a baktérium milyen jelei lehetnek?

Az agyhártyagyulladás az agyat körülvevő kemény buroknak a bakteriális,gennyes gyulladása.  Az elmúlt pár napban történt eseteknél az úgy nevezett meningococcus által okozott agyhártyagyulladás volt. A baktérium többféle típusa  van  A,B,C betűvel jelölik. Magyarországon évente 50-70 megbetegedést okoz  jellemzően a csecsemők és kis gyerekek valamint a 14-24 éves fiatalok körében elterjedt. Ez az a korosztály ,ami nem védett  másrészt nagy közösségben tartózkodnak valamint a 14-24 éves korban lévőknél még nem volt elérhető a baktérium elleni védőoltás. A baktériumnak hazánkban  a B és a C típusa okoz megbetegedést tudni kell,hogy a C típusú az,ami igen rövid időn belül agyhártyagyulladáshoz vezet és súlyos megbetegedéseket okoz. A B típus is okoz megbetegedést de ez általában enyhébb lefolyású.

Csongrád megyében 2013 óta nem fordult elő a betegség.Jellemzően 2005-től kezdődően évente 0 vagy maximum 3 megbetegedést detektáltak a megbetegedések közül egyetlen egy darab volt C típusú a többi pedig B típusú agyhártyagyulladás volt. Légúti tehát csepp fertőződéssel terjed a lappangási ideje 2-10 napig terjed gyakorlatilag a betegeknél igen gyorsan kialakulnak az agyhártyagyulladás tünetei. Csecsemőknél nagyon magas lázzal járhat, görcsösen hátra feszíti a fejét ebben az esetben az úgy nevezett tarkó merevség alakul ki gyakorlatilag a kis baba és a felnőttek esetében sem tudjuk felemelni a fejüket . Csecsemők nem tudnak kommunikálni   így az kezdetben  észrevehető jel,hogy az első 1-2 órában étvágytalanság, egyfajta rémület látszik az arcukon ezt követően nagyon magas sírás kezdődik nagyon hamar eszméletvesztésig fokozódhat a betegség valamint minden korosztálynál megfigyelhető a bőrvérzés.

Serdülő korban az első jellegzetes tünet a hányinger ezt követően nagyon hamar fejfájás, láz keletkezik.Itt is jellemző a tarkó merevség sőt a fényérzékenység.

Teljes interjúnkat itt hallgathatják meg  a Csongrád megyei Népegészségügy főosztályának főosztály vezetőjétől Dr. Bosnyákovits Tündétől.