Több mint kétezer önkormányzat nyert Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tüzelőanyag-pályázaton. Interjúnkban további információkat Joób Márton újszegedi képviselő mondja el.

Ma Magyarországon egyre nagyobb az igény az önkormányzat általi segítségre, úgyhogy igyekeznek minél szélesebb körben segíteni azoknak, akik rászorulnak. Több akciót is szerveztek Szegeden, ilyen a tűzifaosztás vagy például a ruhaosztás.

A tűzifaosztásra az önkormányzatnak is pályáznia kellett. 13,5 millió forintot használhattak fel arra, hogy családonként egy erdei köbméter tűzifát tudjanak adni. Pályázatot hirdettek meg, amelynek egyik feltétele az volt, hogy valamilyen kapcsolatban legyenek az önkormányzattal a pályázók – tehát valamilyen szociális juttatásban, támogatásban részesüljenek. A pályázatok közül 350 pályázatot fogadtak el. Az elbírálást követően, szeptember és október folyamán megkapták a családok az 1 erdei köbméter tűzifát, amely szűk 2 köbméter tűzifának felel meg.

Körülbelül 450 pályázat érkezett, de csak 350 családnak elegendő pénzt különítettek el arra, hogy tudják őket támogatni. A tavalyi évből indultak ki, mert akkor 10 millió forintot fordítottak erre, ebben az évben pedig 13,5 millió forintot. Ebből látszik, hogy évről évre növekszik a tűzifa igény. Sajnálatos módon az is megállapítható, hogy egyre több a nehéz helyzetben lévő család, akik sok esetben önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe. Ennek következtében a tűzifaosztás mellett ruhagyűjtéseket is szerveztek a város különböző pontjain. Az összegyűlt ruhákat, illetve játékokat december folyamán ki tudják osztják a rászorulók körében.