Ezt itt a KultÓra a Civil Hang Stúdió irodalmi műsora Szalai Annával és Jagos István Róberttal. Mai vendégünk Nagy Sándor.

Hogyan mutatnád be magadat?

Nagyon sokrétű a tevékenységi köröm. Tulajdonképpen nagyon szeretek slam poetryvel foglalkozni, illetve versírással. A BTK-nak a Klasszika-filológia tanszékén vagyok harmadéves. Most diplomázom és most írom a szakdolgozatom szintén slam poetry témában.

Slam kontra vers.. melyiket kezdted el hamarabb?

Sosem tudtam besorolni, hogy melyik oldalról kik szoktak érkezni. Azt tudom, hogy én a versírás felől érkeztem, tehát a szépirodalom felől a slam poetryvel, ami egy kicsit vulgárisabb kicsit tágabb körű műfaj. Nagyon sok barátom a vers írás felől érkezett. Nyilván vannak műfajbeli kötöttségei a slamnek és a versnek is és így nem esik nehezünkre elkülöníteni a kettőt egymástól.

Véleményed szerint egy vers nem lehet vulgáris?

Ha egy Petri György verset veszünk figyelembe abszolút lehet vulgáris. A slamben igazából nagyon kedvelt illetve elvárt műfaj.

Mikor születnek a verseid?

Általában nekem egy gondolat szokott először megszületni, aminek a láncára felfűzöm azokat a szavakat amelyek tetszenek és így alakul meg a vers. Nagyon sokféleképpen szoktam írogatni. Mindig feljegyzem a gondolataimat egy jegyzetfüzetbe vagy azokat a szavakat amelyek megfognak és végül ezt felfűzöm egy ilyen kis gondolatláncra.

Jártál már úgy, hogy elvesztek a jegyzeteid?

Igen jártam. Pont két napja, ugyanis most készülünk egy nagy volumenű slam poetrys projektre a Pro Jure nevezetű egyesülettel. Oda találtam ki egy nagyon frappáns gondolatot elalvás előtt, de nem akartam lejegyezni, mert úgy gondoltam, hogy ébredéskor úgyis eszembe fog jutni. Természetesen nem jutott eszembe. Vannak ezek az üresség érzetek, üresjáratok itt bennünk emberekben. Szerintem pont ez fordult most elő nálam és nagyon idegesítő tud lenni, amikor hiába töröm a fejem nem tudom előhalászni a gondolatot. Ez részben dühöt részben pedig hiányérzetet váltott ki belőlem.

A teljes interjúért és további érdekességekért a témával kapcsolatban kattintson az alábbi linkre!