2002-ben ezen a napon mutatták be az Adaptáció című amerikai filmet.

Spike Jonze egy egyedülálló géniusz. Annak a nagy generációnak az egyik első képviselője volt, akik a videoklipek rendezéséből léptek át a film világába. 1999-ben állt össze Charlie Kaufman forgatókönyvíróval, akivel megalkották A John Malkovich menet című szürreális vígjátékot. Az emberi tudat és elme törékenységéről szóló vígjáték hatalmas szakmai sikert aratott, a film szervesen illeszkedett a 90-es évek végének pesszimista hangulatú filmjeinek sorába.

Jonze a komoly filmjei mellett folyamatosan részt vett a különböző őrült Jackass epizódok elkészítésében és színészként részt vállalt egyéb filmekben is.

Legutóbbi filmje A nő címet viselte, mellyel elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját.

2002-ben második alkalommal állt össze Charlie Kaufmannal és még talán A John Malkovich menetet is túlszárnyaló filmet hoztak létre.

Magának a filmnek a cselekményét sem könnyű leírni, mivel folyamatosan átszövik az írónak a képzelgései és saját problémái, melyek egyre inkább átveszik a kontroll felette. Ha lehámozunk mindent a történet szintjére, akkor van egy újságírónő, aki cikket ír egy orchideákat jó szándékból elrabló férfiról. A cikk sikere után a kiadója arra kéri, hogy bővítse ki regénnyé. Ez lesz Az orchideatolvaj. Később egy filmstúdió megveszi a megfilmesítési jogokat és a munkát Charlie Kaufman kapja meg, akit tetszik nekik A John Malkovich menet sikere óta. Kaufman elvállalja a munkát és belekezdene a forgatókönyvbe, de azonnal elakad és rémülten döbben rá, hogy a könyvben nincs cselekmény ezért nem lehet filmre adaptálni csak ha átírja az egészet. Ezt nem akarja, mivel úgy érzi, hogy az írónő csodásat alkotott. A bajt pedig tetézi Kaufman ikertestvére, aki nála lébecol és viccből kitalálja, hogy forgatókönyvíró lesz ő is. A totálisan bajba jutott Kaufman minden határidőből kicsúszva őrült döntésre jut: beleírja magát és testvérét a forgatókönyvbe és követni kezdi az írónőt, hogy megtudja vajon igaz rajongást írt-e meg könyvében az orchidea tolvaj iránt.

Az Adaptáció nagyon bonyolult film. A történet kezelése felborít minden addigi szabályt, egyre jobban az a néző érzése, hogy Kaufman és Spike Jonze a bolondját járatja vele. Ahogy haladunk előre a filmben az adaptálandó regény története érdektelenné válik és minden elv, amit Kaufman kitűzött maga elé a visszájára fordul; az eredetileg szép és klisémentes forgatókönyve hollywoodi iparos munkává válik és nem tehet ellene semmit.

A végén azt hihetjük, hogy az egész forgatókönyv a valóságban is Kaufman tréfája a nézőkkel, de az újságírónő Susan Orlean tényleg létezik, ahogy könyve Az orchideatolvaj is. Viszont minden, ami ezen kívül történik az Charlie Kaufman szándékos trükkje. Beleírt mindent, ami a könyvvel való adaptálási harcában az eszébe jutott, még egy ikertestvért is kreált magának.

Az Adaptáció egyértelműen remekmű. madzagon vezet minket és jól is tesszük, ha önként sétálunk bele a Kaufman-Jonze univerzumba, ahol a valóság-képzelet harca dúl majd két órán keresztül.

A bámulatosan jó forgatókönyvön és az érezhetően videoklipes múltú rendezésen túl, ami még jobbá teszi az Adaptációt az a színészek munkája. A főszerepben Nicholas Cage remekel, ő alakítja Charlie Kaufmant és ikertestvérét is. 1996-os Oscar-díjas alakítása (Las Vegas, végállomás) óta a legjobb játékát mutatja a kétségbeesett forgatókönyvíró és életvidám testvére szerepében. A  női főszerepben Meryl Streep hozza a kötelező, tőle elvárt formát és ismét remek. A Golden Globe-ot hazavihette, viszont az Oscar nem nála landolt 2003-ban. A legjobb férfi epizódszereplő Oscar-szobra viszont Chris Cooper kezébe került, aki eredendő lazasággal és egyszerre drámaian adja elő a hiányos fogú, mocskos szájú, perverz orchideagyűjtő figuráját.    

Spike Jonze a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíjának örülhetett, Charlie Kaufman pedig a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában volt díjazva a Brit Filmakadémia mustráján. Kaufman csillaga 2005-ben ért eddigi csúcspontjára, mikor megírta az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmet, mely minden addigi munkájánál csavarosabb volt és jobban megdolgoztatta a nézőjét. Oscar-díjat és számos más elismerést ért zseniális elmekirakósa.