Mai adásunkban folytatjuk Gróf Andrássy Gyula életútjának bemutatását Képiró Ágnessel és Boros Tamással. Az elmúlt héten beszéltünk az 1823 és 1890 között élt gróf ifjúkoráról, illetve végigkövettük politikai életrajzát egészen a párizsi emigrációban töltött éveiig melyre az 1848-1849 -es szabadságharc bukása következtében kényszerült.

Aki a mai napon is segítségünkre lesz Andrássy életútjában Pelyach István  történész a Szegedi Tudományegyetem Modernkori Magyar Történeti Tanszékének oktatója, akinek kutatási területe a 19. századi magyar történelem. Nézzük meg hogyan alakult Andrássy Gyula élete miután hazajött az emigrációból és újra bekapcsolódott a hazai politikai életbe.

Mikor és milyen okból jött haza?

Nyilván egy magyar grófról van szó, akinek itthon azért igen komoly vagyona van a család révén. Az
50 -es évek közepétől enyhül a császári politika is, például már haza lehet térni mert nem hajtják végre a halálos ítéleteket azokon akiket távollétükben kivégeztek. A saját családja is arra ösztönzi, hogy térjen haza Magyarországra. Az 50 -es évek közepén az emigrációban még felvetődött, hogy Andrássy menjen ki Amerikába és legyen ott a magyar ügy képviselője. Ezt azzal utasította vissza, hogy így szinte minden szálat elvágna Magyarországtól ha Amerikában telepedne le és Amerikában lenne mint Ujházy László vagy jó néhány magyar emigráns a magyar ügy képviselője. Kegyelmet kér Ferenc Józseftől és
1958 -ban hazatér Magyarországra. Továbbra is levelezésben áll emigráns társaival, de az emigránsok által képviselt függetlenségi politikáról nagyon hamar felismer,i hogy ez nem járható út. Véleménye szerint Magyarország helye ebben a kelet-európai valóságban a birodalmon belül lehet csak stabil.
Nem szabad a függetlenséget erőltetni. Ezt Andrássy meg is tapasztalta Konstantinápolyban hogy Európa ezt nem hajlandó tolerálni és elfogadni. Tehát megteszi az első lépéseket a Deák által vezetett kompromisszumkész kiegyezés felé mutató, kiegyezést előkészítő politikai csoporthoz.

A folytatásért kattintson a lenti linkre!
Jövőhéten spanyol tájakra megyünk. Egészen pontosan andalúz tájakra a történelem szemüvegén keresztül Képiró Ágnessel Boros Tamással és egy Malagában járt magyar személy segítségével.