Ez itt a Civil Hang Stúdió Harasztvakítás című műsora Gajda Ferenccel, Révész Zsolttal és Tátrai Jánossal.
Mai témánk az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület intézményének a miben léte. A kérdéskör, azért is érdekes, mert a nevében benne van az, hogy egyesület, ami azt jelenti, hogy ez egy civil szervezet és ami furcsa így az első olvasatban, hogy az Artisjus, mint aki a szerzői jogokat érvényesíti az előadók és a szerzők felé, annak tulajdonképpen egy kormányszervnek kellene lennie vagy egy olyan hatóságnak, aki ezeknek a jogoknak érvényt szerez.

Elég régóta működik az Artisjus ebben a formában. Lehetett hallani innen onnan pletykákat, hogy azért ezt más is pedzegette, hogy ez a dolog, hogy tud így működni? Egy egyesület működtet egy ilyen hatalmas irodaházat, egy nagyon komoly apparátust vidéki szervezetekkel. Mi erről a véleményetek? Úgy kérdezem, mint szerves részei, szerzői ennek a szcénának. Mit gondoltok erről?

Mielőtt így a véleményemet kimondanám, kicsit utána olvastam a Szerzői Jogvédelmi Hivatal Hatósági Egyesület és Behajtó Brigád szervezetnek. Törvényi felhatalmazással működnek, tehát valójában 92′ után az országgyűlés hozott egy olyan határozatot, hogy civil szervezet is elláthatja ezt a tevékenységet, természetesen bizonyos kereteken belül.
Az, hogy egyesületi forma vagy az adóhatósághoz tartozó szervezet, itt szerintem mellékes. Inkább maga a zenészek, előadók és a különböző szórakoztatóhelyek felé való stílusukban keressük a problémát. Hogy hogyan működik, miként működik, milyen felhatalmazással, abba több jogásznak is beletört már a bicskája különböző perekben, tehát valójában ezt mi nem igazán tudjuk megítélni.
Egy tény. Nagyon aranyos sztoriban volt nemrég részem. Egy fodrászüzletben forgattam, ahol nagyon messziről, ajtókon keresztül szólt a zene. Kérdeztem a fodrásznőt, hogy ezt nem lehetne e esetleg kicsit felhangosítani? “Nem-nem mert az magánlakásban szól”. Mondom “Jó és miért ott szól?” “Mert ott nem kell fizetni szerzői jogdíjat.” Tehát valójában egy fodrászüzletben úgy próbálják kijátszani a…

A teljes adás meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: