1993-ban ezen a napon mutatták be a tengerentúli mozik a Tökéletes világ című amerikai filmet.

A filmtörténet egyik legnagyobb legendája, Clint Eastwood, még az 1970-es években kezdett el filmeket rendezni. Ekkor olyan híres és remek munkák kerültek ki a kezei közül, mint a Fennsíkok csavargója, A törvényenkívüli Josey Wales és a Vesszőfutás. Nagyobb kritikai visszhangot váltott ki a Bird című életrajzi filmje 1988-ból és nem sokkal később elkészítette a Nincs bocsánat című kultikus westernjét, mellyel elnyerte a legjobb film és a legjobb rendező Oscar-díját is.

Egy évvel a Nincs bocsánat sikerei után került mozikba a szintén általa rendezett Tökéletes világ.

A film főszereplője Butch, egy börtönből szökött fegyenc, aki gátlástalan bűncselekményei miatt negyven éves büntetését töltötte. Egy rabtársával útra kelnek és egy ház kirablásakor túszul ejtenek egy nyolcéves kisfiút. A két bűnöző összekülönbözik és Butch minden gondolkodás nélkül végez társával, majd a fiúval újra útra kelnek és egy lopott autóval menekülnek a törvény elől. A másik oldalon van egy veterán fejvadász és egy kriminálpszichológus. A fejvadász ragaszkodik régi módszereihez, mert azt hiszi, hogy egy szokásos bunkó börtöntöltelékkel van dolga, de a pszichológusnő Butch jellemrajzát tanulmányozva rájön, hogy a véreskezű férfi valójában zseniális problémamegoldó, de egyben robbanásveszélyes tényező is. A hajtóvadászat közben Butch rendre hülyét csinál a nyomában loholó rendőrök hadából és furcsa apa-fiú viszony alakul ki közte és a kisgyerek között, aki kezdi levetni gátlásait és egyre jobban élvezi az életveszélyes kirándulást.

A Tökéletes világ a maga egyszerűségében zseniális látlelet egy pszichopata férfiről és egy túlságosan steril körülmények között nevelt gyermekről, aki apa híján folyamatosan ébredő stokholm-szindrómájában példaképet lát a bűnözőben. Kevin Costner megdöbbentően alakítja a hidegvérű gyilkost, aki saját gyermekkori traumái miatt próbálja felkarolni a gyermeket és átadni neki sokszor sületlen bölcsességeit, de rá kell döbbennie, hogy felébredtek benne olyan apai ösztönök, melyekről sosem tudott. Eastwood remekül kezeli a történetet és a szereplő pozitívnak tűnő változásai ellenére sem engedi, hogy jónak lássuk őt. Egyértelműen ábrázolja, hogy a legsúlyosabb bűn a történetben a gyermeki ártatlanság elrablása és a beavatása az erőszak világába.

A “feel-good movie”-nak induló, de elkerülhetetlen tragédiába torkolló film párját ritkítja a hasonló témában. Eastwood később önmaga előzte meg önmagát, mikor a 2003-as Titokzatos folyóval visszatért a témához, melyben még sötétebben és drámaibban ábrázolta az ártatlanság elvesztését, ebben már Butch karaktere helyett, arctalan és láthatatlan alakok képében tör a gyermekekre a gonosz.