Ez itt a Civil Hang Stúdió Tudomány hősei című műsora Kocsis Vilmossal. A stúdió mai vendége Párduc Árpád, de ezúttal az idősebb.

Hogyan jutott arra a döntésre, hogy ön a biológiával szeretne foglalkozni?

Én szegedi vagyok. Az általános iskoláimat is itt végeztem Szegeden és a Radnóti Miklós Gimnáziumba érettségiztem. Ez elég régen volt és hát akkor is meg hál istennek most is ez a gimnázium egy nagyon erős gimnázium volt. Rendkívül jó tanáraim voltak. Ezt minden területen elmondhatom. Tehát a bölcsész vonalon meg a természettudományi szinten is tudományos minőségű tanáraink voltak. Itt én már éreztem, hogy a természettudományok nagyon közel állnak hozzám. A kémia meg a biológia is nagyon kellemes volt és nagyon szerettem. Így evidens volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemre próbálok továbbmenni és ott is biológia és kémia szakon, ahol végül tanári diplomát szereztem.
Gyakorló tanár nem voltam, mert mindjárt a végzés után ez kb. egybe esett a Szegedi Biológiai Kutatóközpont megalakulásával, azzal az időszakkal, amikor ők fiatal kutatókat kerestek. A vezető kutatók általában Pestről jöttek le és sok fiatalt vettek fel akkor. A mi évfolyamunkból is többen kerültünk oda. Már akkor is az idegrendszer érdekelt. Úgy vettem észre, hogy ez a biológiának egy nagyon érdekes területe. Szerencsére ott alakult is egy munkacsoport. Így csöppentem bele mindjárt a közepébe.
Ez a 70’-es évek vége. Technikailag a biológiai műszerezettség szempontjából ez egy nagyon felfutó időszak volt. Egy csomó új módszer került már elő. Olyanok, amik már Magyarországon is elérhetőek voltak. Ilyen szempontból a Szegedi Biológiai Kutatóközpont különösen jó helyzetben volt, mert ezt az UNESCO támogatásával hozták létre, ami azt jelentette, hogy akkor úgy nevezhettük, hogy kemény valutát tudtak használni.
Akkor még két külön álló világrendszer volt és nagyon lényeges volt, hogy akár amerikai dollárból tudtunk műszereket vásárolni. Sőt még ennél többet jelentett, hogy az intézetnek a profiljának megfelelően, nagyon rangos…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: