Ez itt az FM 103,5 Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió közös tudományos műsora a Tudomány Hősei Kocsis Vilmossal. Mai vendégem Kiss István a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. Biotechnológiai divízió vezetője.

Egy pár szóban beszéljünk már arról, hogy hogyan jutottál el idáig?

Alapvetően én mindig is érdeklődtem a kicsi rovarok, növények, madarak, halak iránt. Szeretek kint lenni a jó időben vízparton. Ez hozta maga után a középiskola választást, ami ilyen természettudományos fakultáción ment. Aztán Szeged, egyetem, biológus szak.

Itt is megmutatkozott a természetben lét szeretete a bizonyos terepgyakorlatokon, ami vele járt.

Igen. Kötelező elemként annak minden élményével az összes növény és állatrendszertani terepgyakorlat.

Mindig az járt a fejedben, hogy te biotechnológiával szeretnél foglalkozni vagy ennek volt egyfajta evolúciója az idők folyamán?

Sose volt olyan célom, hogy én biotechnológiával akarnék foglalkozni. Bevallom őszintén, hogy az egyetemen nem is nagyon szaggattam magamat az oktatásban történő részvételen. Volt két oktatóm. Az egyik az fél évet tartott nekünk és a másik is szintén fél évig tanított. Ez két speciális képzés volt, ami biotechnológiát oktatott. Ennek a két embernek a személyisége és előadása volt az, ami miatt úgy döntöttem, hogy én ilyet szeretnék csinálni.

Mi volt a téma? A biotechnológián belül mivel foglalkozott ez a féléves kurzust?

Ez két ilyen áttekintő dolog volt. Az egyik technológiák voltak például, hogy hogyan állítják elő az élesztőket, az élelmiszeriparban a tejgyártás. Tehát minden olyan, amiben mikroorganizmus van biotechnológia. Ezek számomra nagyon érdekesek voltak különös tekintettel arra, hogy ezeknek a technológiáknak van gyakorlati haszna, hogy ezek léteznek. Ami nekem nagyon meglepő volt, hogy ezer köbméter alatt nincs térfogat ilyenbe. Tehát ezek ilyen hatalmas nagy mennyiségek, gyárak és működik benne a biológia és szabályozott folyamat. Szóval ezek engem nagyon megfogtak.

A továbbiakban szó esik a jelenről többek között arról is, hogy Kiss István milyen pozícióban tevékenykedik és hogy egyáltalán ez a cég, hogy jött létre.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: