1966-ban ezen a napon mutatták be a Szigorúan ellenőrzött vonatok című csehszlovák filmet.

Az európai filmes újhullámok az 1950-es évek végétől kezdve uralkodó irányt jelöltek ki maguknak a művészfilmes világon belül. Olaszország, Franciaország, Anglia, Lengyelország, Magyarország és Csehszlovákia az ihletett alkotás lázában égtek.

A csehszlovák újhullám lelkes és fiatal alkotótábora olyan filmesekből állt, mint Milos Forman, Ivan Passer, Jaroslav Papousek és természetesen Jiri Menzel. Egymást segítve forgatták le azokat a mozikat, melyek hangulatukban, mondanivalóban és a korszellem ábrázolásában, valamint az uralkodó diktatúra elleni finom lázadásukkal óriási hatást gyakoroltak nemcsak az európai, de a tengerentúli mozira is.

Ezekben a fantasztikus években készült el Forman három újhullámos klasszikusa, a Fekete Péter, az Egy szöszi szerelme és a Tűz van, babám. Ivan Passer megrendezte az Intim megvilágításban című filmet, mely temető-jelenetének képsora szinte azonnal kötelező tananyaggá vált.  Jiri Menzel pedig Bohumil Hrabal könyvét adaptálva vászonra álmodta a Szigorúan ellenőrzött vonatokat.

A történet szerint egy Milos nevű hallgatag fiú az ország német megszállásakor belép a vasút kötelékébe. A legnagyobb ösztönzés számára az, hogy végre találjon egy lányt magának, aki szereti és elfogadja őt. A vasútállomás telis-tele van elvarázsolt figurákkal. A hóbortos állomásfőnök egész nap tenyésztett galambjai között mozog, van egy nőcsábász forgalmista és egy szemrevaló kalauznő, akibe Milos természetesen azonnal beleszeret. Ezzel még nem is lenne probléma, de a partizánok által folyamatosan rongált főútvonalak miatt ezen az isten háta mögötti állomáson kell a német hadiszerelvényeknek áthaladnia. Ezek a szigorúan ellenőrzött vonatok viszik a lőszerutámpótlást a frontra. Az állomás dolgozói tudják, hogy minden egyes ilyen vonat továbbhaladása emberek tízezreinek halálát jelenti. Kieszelnek egy erejükhöz képest kivitelezhetetlennek tűnő tervet: fel akarnak robbantani egy szerelvényt.

Menzel rendezői újítása páratlan vállalkozás volt akkor. A háborús történetet egy fekete humorral és groteszkkel teletömött keserédes tragikomédiába oltotta. A szereplői olyan kisembereket, akik mintha egy orosz regény csinovnyikjai volnának, teszik mindennapi dolgaikat, de senki sem számítana rá, hogy hirtelen fogják magukat és hőssé akarnak válni. Az újhullámra jellemző figurák gyakran már a megjelenésükkel vagy gesztusaikkal, mimikájukkal, mozdulataikkal mosolyt csalnak a néző arcára. Ez nincs másként ennek a filmnek az esetében sem, a szereplőket azonnal megkedveljük és még szurkolunk is az esetlen főhősnek, aki szerelemből olyanra vállalkozik, ami alapból bukásra van ítélve.

A Szigorúan ellenőrzött vonatok méltán foglalta el helyét a filmtörténet klasszikusai között. Menzel olyan első látásra könnyednek tűnő filmet készített, melyből a játékidő elteltével fogy ki minden humor és vált át egy kisember hőssé válásának drámájává.

1968-ban senki sem tudta elbitorolni a legjobb külföldi film Oscarját a Szigorúan ellenőrzött vonatoktól, máig ez maradt a csehszlovák újhullám egyik legnépszerűbb darabja világszerte.