Ez év szeptemberében  szentté avatták Teréz anyát, római katolikus apácát. Legnagyobb célja a szegények meg mentése volt ez végig kísérte élete során több számos kitüntetés mellett a tegnapi napom igazából 1979-ben béke Nobel-díjjal tüntették ki. Bővebben Teréz anya jó cselekedeteiről Dr. Benyik György professzor atya mesél nekünk.

A 21. század legismertebb szentje, akit albánnak szoktak nevezni, de igazából cincár volt. Ez a görögök és románok összeépítése – egészen sajátos népcsoport. Muszlim közegben nőtt fel, katolikusként. Édesanyja is meggyőződéses katolikus volt. Édesapja vállalkozó volt, de megölték egy helyi konfliktus kapcsán. A családot, a három gyereket hímzésből, fonalkereskedésből tartotta fenn édesanyja. Ennek következtében nagyon jól tudta, hogy mit jelent egy idegen világnézetű közegben, szegénységben felnőni. A jezsuiták juttatták el Kalkuttába, ahol az angol kisasszonyok rendjébe lépett be. Itt földrajzot és hittant tanított. 1946-ban egy lelki gyakorlatra utazott, amikor a harmadosztályú vonaton azzal az indiai szegénységgel találkozott, ahol érezte, hogy elfelé kell fordulnia. Emiatt a saját rendjével nagy konfliktusba került. Úgy gondolta, hogy feladata a szegényekhez köti. Nő létére volt bátorsága kilépni abból a védekező helyzetből, amibe az egyház és a rend tette. A legszegényebbek muszlimok és hinduk voltak nagy többségében – nem keresztények. Ehhez át kellett öltöznie, hindu nővé kellett válnia. Nagyon sokszor hindu szentélyeket használt arra, hogy valamilyen módon kimentse az embereket ebből a nyomorúságból. Ő fogalmazta meg, hogy a magánytól szenvedő emberek szomját akarja enyhíteni, ugyanis a betegségben és a halállal küszködő, agonizáló embereket nemcsak Indiában, hanem Európában is szívesen magukra hagyják, elfordulnak tőlük.

Nagysága abból áll, hogy ezzel a tevékenységével áttörte a felekezeti és a vallási határokat. Ennél is nagyobb csoda az, hogy ezt át tudta vinni másokra is, hiszen száz országban alapított kolostort, mutatván azt, hogy nemcsak Indiában, hanem New Yorkban, Venezuelában, Mexikóban és Magyarországon is a nagy szegénység ellen fordulnak az emberek. Indiának az egyik legismertebb embere volt, hiszen Nehru-díjjal tüntették ki.

A szegénységet nemcsak segítette, hanem úgy is élt, mint a szegények. Érdekes, hogy hagyott néhány verset is.

„Az élet az egyetlen, ezért vedd komolyan”
„Az élet szép, csodáld meg”
„Az élet álom, tedd valósággá”

 
Ezeket egy olyan valaki írta, aki minden nap haldoklók mellett volt. Ars poetikája volt:
„Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb a veled való találkozás után, mint előtte.”