2013-ban ezen a napon mutatták be A Wall Street farkasa című amerikai filmet.

Az olasz-amerikai rendezőlegenda Martin Scorsese nem tud nagyon melléfogni. Ezt a jó tulajdonságát már 1967 óta több tucat alkalommal bizonyította. Rendezett drámát, életrajzi filmet, thrillert, musicalt, boxfilmet, vallási filmet, kosztümös filmet, családi drámát, a nevéhez fűződik a kilencvenes évek két meghatározó gengszterfilmje a Nagymenők és a Casino, valamint a kétezres évek legjobban sikerült gengszterfilmje, A tégla is.

Legutolsó nagy dobása egy vígjáték volt A Wall Street farkasa címmel. A film Jordan Belfort amerikai csaló két önéletrajzi könyvéből készült. Scorsese fogta a történetet és nem kevéssé átformálta annak több részletét forgatókönyvírója, Terence Winter, segítségével és egy frenetikus, bohém vígjátékot kerekített ki belőle.

A történet az 1980-as években kezdődik, amikor Belfort még csillogó szemű, fiatal tőzsdeügynökként megjelenik a Wall Streeten és munkát vállal. Már rögtön az elején megkezdik az átképzését, miszerint ne foglalkozzon a szabályokkal, az emberekkel, csak a pénz számít. A tőzsde összeomlása után Belfort egy ismerősével alapít egy céget, amibe a legválogatottabb gazembereket toborozza, akik semmi máshoz nem értenek csak hogy áverjék a gyanútlan honpolgárokat. A vállalkozás lényege, hogy nagyon alacsony értékű részvényeket árulnak, amikből nem a haszon egy kis százaléka hullik az ölükbe, hanem rögtön a fele. Az értéktelen részvényekkel való üzérkedés kifizetődőnek bizonyul és hamarosan a garázscég óriási vállalattá hízik, mely még arcátlanabb és törvénytelenebb tőzsdei üzelmekbe bonyolódik bele. A nagy robbanás akkor következik be, amikor Steve Madden cipőtervező részvényeit dobják a piacra és három óra alatt 22 millió dollárt keresnek vele. Ekkor bekopog az ajtón az FBI…

A Wall Street farkasa olyan tökéletes kreálmány, aminek három fő alapanyaga van: Scorsese rendezői szeme és attitűdje, Terence Winter frappáns forgatókönyve és Leonardo Dicaprio és Jonah Hill alakítása.

Scorsese hatalmas rutinnal rendelkezve még hetven év fölött is olyan pörgős filmet készített, hogy eláll a néző lélegzete, észre sem vesszük, hogy eltelt három óra. A vágás már-már túlfeszített tempót diktál, még az üldögélős párbeszédek is felgyorsítják a vérkeringést. A klasszikus Scorsese-elemek megtalálhatók a filmben: bűn, nők, drogok, ital, lehetséges megváltódás.

Terence Winter forgatókönyvíró rendkívüli munkát végzett. Az alapanyagot még arcátlanabbá, mocskosabbá és viccesebbé tette. Egy olyan világot teremtett, melyben minden disznóságra rá tudnak kontrázni, a szereplői a maguk eltúlzott formájukban is életképesek a vásznon.

A szereplők csoportja az egyik legerősebb, ami húzza a filmet. A főszerepet Dicaprionak találták ki. Semmi extra, csak felhúz egy menő öltönyt és azonnal kifogás nélkül hozza a velejéig romlott tőzsdecápa figuráját, akit stiklijei ellenére nem lehet nem szeretni. Alakítása sokak szerint Oscart ért volna, a Golden Globe a zsebében landolt. A mellékszerepben a korábban tinivígjátékokban tündöklő Jonah Hill formálta meg, aki mára komoly és elismert színészként parádézhat. Ebben a szerepében is fantasztikus, minden mozdulata és megszólalása humoros, de sosem eltúlzott. A legjobb mellékszerep Oscarjáért izgulhatott.

Ahogy lenni szokott Scorsese hiába ácsingózott a díjakra. Ez természetes jelenség annak fényében, hogy Scorsese eddigi pályája során sosem foglalt egyértelműen állást a filmjeiben, nem ítélt el egy oldalt sem, sőt sokak szerint elismerően nyilatkozik azokról a romlott világokról, amiket kamera elé vezényel. De ezért is fogjuk mindig szeretni őt.