Ez itt a Clio Üzenetei a Civil Hang Stúdió történelmi műsora Képiró Ágnessel és Boros Tamással. Mai adásunk témája 1956 megítélése illúziók és realitások tükrében.

Tudunk arról, hogy óriási nemzetközi visszhangja volt az 1956-os forradalomnak. Már a forradalom idején megindultak a szolidaritási mozgalmak. Segélycsomagokat küldtek, főleg a keleti blokk államai közül Lengyelországból, de az Egyesült Államok is aktivizálta magát. Azonban ezek a szimpátia mozgalmak nem társultak komolyabb politikai lépésekkel, sőt olykor érthetetlen logikával figyeltek fel a magyar forradalomra. Például a Time magazin Az év embere címet 1956-ban a magyar szabadságharcosnak adta, ugyanakkor 1957-ben Nyikita Hruscsov a szovjet kommunistapárt főtitkára kapta meg ezt a címet. Ma már a történettudomány az 1956-os forradalom nemzetközi körülményeinek és következményeinek legfontosabb nemzetközi dokumentumait ismeri. Mai adásunkban meg is fog szólalni a téma legnagyobb hazai szakértője, Békés Csaba történész.

1956 alakulhatott-e volna másként is? Elbukott forradalmak és felkelések után ez a leggyakoribb és legfontosabb kérdés, amelyet a kortársak és az utókor egyaránt föltesz.

A kérdésre a választ Békés Csaba történész adja meg, aki a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, emellett egyetemi tanár, valamint az 1999 óta működő Hidegháború Történeti Kutatóközpont alapító igazgatója. Jelenleg a Columbia Egyetem vendégprofesszora.

Az ENSZ kérdés az egy nagyon sajátos vetülete a dolognak, hiszen ugye arról van szó, hogy az ENSZ-be lényegében az amerikaiaknak a kezdeményezésével került a magyar 1956 október 28-án, mégpedig a Biztonsági Tanácsba. Ez volt az a szervezet, ahol semmilyen konkrét előremozdulásra nem volt lehetőség. A Biztonsági Tanácsban ott volt a szovjet vétó, tehát akárki biztos lehetett abban, hogy ha bármilyen elítélő határozat születne a szovjetekkel szemben, akkor azt ők megvétózzák. November negyedike után került át az ENSZ közgyűlésébe, ahol már ez a vétó nem érvényesül, viszont cserébe a Biztonsági Tanácsnak a határozatai kötelezőek lettek volna, míg az ENSZ közgyűlés határozatai nem voltak kötelezőek.

Amennyiben további érdekességeket szeretne hallani a témával kapcsolatban a lenti linkre kattintva meghallgathatja a teljes adást.