2006-ban ezen a napon mutatták be A mások élete című német filmet.

A 2007-es év legtöbb szakmai elismerését begyűjtött nem amerikai filmjét Florian Henckel von Donnersmarck rendezte. A mások élete az első mozifilmje volt, azóta is csak egy egészestés filmet rendezett, Az utazó címmel, Angelina Jolie és Johnny Depp főszereplésével, mely mérsékelt sikereket ért el.

A történet 1983-ban kezdődik. Kelet-Berlinben járunk, ahol még utolsókat nyög a kommunista diktatúra, de a rendszer nem hagyja magát, kegyetlenül leszámol mindenkivel, aki ellenszegül vagy kitörni vágyik. Ennek a rezsimnek a tökéletes eleme egy lehallgatási specialista, aki fülhallgatóval a fején vájkál mások életében, jelentéseket ír és várja, hogy munkája végeztével a fekete autó megérkezzen és lerendezze a mocskos részét a dolognak.

Egy sikeres színpadi szerző cikket ír a kommunista országok öngyilkossági statisztikáiról, ezzel olyan lavinát indít el, amire ő sem számít. Az eredeti kézirat alapján keresnek egy írógépet, ami a szerzőhöz vezet, de ő gondosan elrejti az lakásának küszöbje alatt. Mivel a hatóságok nem találnak semmit ráállítják a lehallgatási specialistát, hogy bármi történjen is, de találjon egy mondatot is akár, ami alapján el lehet ítélni az írót.

Sok film készült az európai elnyomó, kommunista diktatúrák világáról a kétezres években, akadtak köztük remekművek is, mint a szintén német Goodbye, Lenin, a magyar Moszkva tér vagy a román 4 hónap, 3 hét, 2 nap. Ennek az új filmes hullámnak egy szintén meghatározó darabja A mások élete.

A mások élete a leghitelesebb német történelmi film Wolfgang Petersen A tengeralattjáró című klasszikusa és A bukás – Hitler utolsó napjai mellett. Kendőzetlenül, kifogások és közhelyek nélkül ábrázolja a múlt súlyos hibáit és kegyetlenségeit. Ehhez igazodik a film egész képi világa is. A sötét tónusú képek dominálnak, főként az éjszaka dolgozó lehallgatók szemszögében, valamint a kihallgatások sötét magányában. De az utcák és az egész városi miliő ábrázolása is alapvetően szürkeségbe borul. A politikai téma ellenére nem az ítélkezés kapja a főszerepet, hanem a józan beismerése a nemzet vétkeinek.

Így lett A mások élete az elmúlt időszak leginkább elismert európai filmje. Az Oscarról vita nélkül vitte haza a legjobb külföldi filmnek járó díjat, de az Európai Filmakadémia sem hagyta figyelmen kívül; a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb forgatókönyv kategóriában díjazták és elnyerte a Brit Filmakadémia legjobb nem angol nyelvű filmnek járó szobrát is.

Nemcsak a történelmi és politikai történeteket kedvelőknek ajánlatos, viszont a hosszú játékidő és a lassú cselekmény próbára teheti a haladó filmnézőket, ennek ellenére ne hagyja ki senki ezt a filmtörténeti jelentőségű darabot.