1960-ban ezen a napon mutatták be az Alamo című amerikai filmet.

A film rendezője a klasszikus amerikai film egyik leghíresebb alakja, John Wayne volt. A harmincas években befutott színész a western egyik királya volt, akinek minden egyes szerepe sikert aratott és sztárrá tették keménykötésű, de alapvetően cinikus karakterei. A western mellett a hatvanas években nagyon futó amerikai II. világháborús filmekben is jelentőset nyújtott.

Először a negyvenes években vett részt producerként is filmekben, majd 1955-ben elsőként társrendező lett a Véres sikátor című filmben.

Az 1960-as Alamo a legsikeresebb rendezése lett.

A történet a texasi forradalom egyik legfontosabb eseményét dolgozza fel; a címben is szereplő alamó-i csatát. 1836-ban javában zajlott a harc Texasért, melyben a Santa Anna tábornok vezette mexikói erők és a Texasi köztársaság milicistái csaptak össze. Az Alamo erődbe 260 védő szorult be, akik között az amerikai történelem olyan hírességei voltak mint Davy Crockett, Jim Bowie és William Travis. Miután a tízszeres túlerőben lévő, jól szervezett és felszerelt mexikói reguláris erők körülzárták az erődöt Santa Anna szabad elvonulást ígért mindenkinek. William Travis az asszonyokat és gyermekeket elküldte, de a férfiakkal folytatni akarták a harcot. Tudta, hogyha feladja Alamot, akkor Santa Anna szabadon továbbvonul és a még gyülekező texasi erőket könnyen legyőzi és bekebelezi az államot. 13 napig tartották az erődöt a hatalmas túlerővel szemben, majd az utolsó éjszaka az őrség hibáját kihasználva a mexikóiak betörtek és minden védőt megöltek. Az alamo eleste egyértelmű gyásznap lett, de egyben az önfeláldozás egyik legszebb példája az amerikai történelemből.

John Wayne a már megszokott karakterét hozza, ezúttal Davy Crockett szerepében. Az utolsó pillanatokig fenntartja a filmet végig uraló finom humort, de egyben a legendát is hitelesen festi le. Az embereit kemény kézzel, de igazságosan irányító Crockett John Wayne tükrén keresztül legjobban a cinikus westernhősre hajaz, ami Wayne védjegye lett már karrierje kezdete óta.

Rendezőként is megállja a helyét. A sok különböző szereplőt remekül terelgette, úgy hogy közben a saját karakterét is hoznia kellett. A tömegjeleneteket és harci jeleneteket jó érzékkel komponálta meg, látszik a biztos kéz nyoma minden egyes képkockán.

Az epikus hosszúságú Alamo tökéletesen illeszkedik a hősies témákat feldolgozó amerikai westernek sorába.