Nagyon gyakran előfordul, az hogy főleg gazdás kutyák rendkívül rossz állapotban kerülnek a menhelyre. Nehéz a különbséget megtalálni a rossz állattartás és az állatkínzás között, hiszen a rossz állattartás gyakran több szenvedést okoz hosszútávon. Ilyen például az, ha elhanyagolják a bundáját, nem szocializálják megfelelően és ezért nem érzi jól magát a kutya a környezetében. Erre a kutyák fizikális állapota tud utalni. Amennyiben szélsőségesen rossz az állapotuk, akkor állatorvosi szakvéleményt kérnek, mert egyes esetekben előfordulhat, hogy betegség miatt van például kórosan lesoványodva a kutya. Ezek általában tápanyaghiány miatt vannak. A rossz tartási körülmények utalnak még a mentálisan rosszul reagáló kutyákra is, hiszen egy kutya magától nem lesz rossz.

A cél az, hogy ahonnan elkerül a kutya/ az a gazda, aki leadja, ne akarjon újabb kutyát magához venni, mert akkor pár év múlva hasonló körülmények alakulhatnak ki.  

Az igazán szélsőséges állatkínzásos esetekkel az emberek már a rendőrséghez fordulnak első körben. Az állatkínzásokat nehéz bizonyítani, mert ha nincs szemtanú, illetve nincs tettenérés,  akkor gyakorlatilag lehetetlen bebizonyítani azt, hogy konkrétan ki tette.

Nem a hosszú börtönbüntetés a cél, hanem az, hogy visszatartó ereje legyen a társadalom többi tagjának számára. Vannak olyan emberek, akik nem azért bánnak kíméletesen a kutyával, mert egyetértenek azzal, hanem adott esetben félnek az igazságszolgáltatástól. Nem bánhatnak úgy az állatával, ahogyan bántak 50-60 évvel ezelőtt a felmenői.

Kisebb településeken előfordulhat, hogy nem veszik komolyan a feljelentéseket. Sok esetben nincs nagy értelme feljelentést tenni, ugyanis a bejelentő is elzárkózik a tanúskodástól vagy információadástól. Nagyobb városokban már felvilágosultabbak a rendőrök is, illetve a viszonyok is mások, így ilyen helyeken már kevésbé tolerálható, hogyha valaki veri a kutyáját és sérüléseket okoz neki. Az igazságszolgáltatás és a büntetés azt a célt kell, hogy szolgálja, hogy az emberek elfogadják azt a tényt, hogy ez a világ már olyan, hogy nem elfogadott törvény szerint az állatok kínzása. Amennyiben nem tudja tisztességesen tartani, inkább ne fogadjon kutyát, illetve az, hogy a szomszédban a kutyán tölti ki a mérgét, üti-veri, felakasztja  – nem helyénvaló.