Az elmúlt napokban sok híradást láthattunk, hallhattunk, olvashattunk arról, hogy téli szállást kereső poloskák tömegei repülnek be a lakásokba. Bizonyára Önök is tapasztalták. Nem csoda, milliós nagyságrendben mérhetjük azon honpolgárokat, akiket már az otthonukba betérő “bogarak” gondolatára is sikítófrász tör ki. Főleg, hogy ezek a “bogarak” viszonylag nagyok, hangosan zümmögnek, és egyes területeken napról-napra akár tucatnyian is tiszteletüket tehetik.Ám a veszély jóval nagyobb annál, mint hogy néhány, az emberre egyébként alapvetően ártalmatlan zaklató miatt sokan kiborulnak, interjúnkban Horváth Istvánt hallhatják Szeged rágcsáló és rovarirtó cég alelnökét.

A zöld mezei poloska egy 2002-ben betelepített, a kereskedelemmel behozott mezőgazdasági kártevő. Szívós csővel rendelkezik, mely a gyümölcs létartalmát szívja ki, és gyakorlatilag ezzel táplálkozik ez a rovar, mindamellett, hogy be is szennyezi gyümölcseinket illetve zöldségeinket.

Hazánkban a klímaváltozás miatt erősen el tudott szaporodni ez a kártevő. Mostmár olyan számban, hogy ez természeti jelenséggé vált ebben az őszi időjárási viszontagságban, hiszen már 4-5. éve nem volt keményebb, tartós, hideg telünk – ami megritkíthatta volna őket.

Azáltal, hogy ezek mezőgazdasági kártevők, a zöldségek és gyümölcsök védelme érdekében növényvédő szereket használtak fel ellenük. Ennek az lett a következménye, hogy toleránssá váltak a vegyszerekkel szemben, tehát nagyon nehéz az ember környezetéből kiirtani őket. Az idő lehűlésével, azt figyelhetjük meg, hogy a meleg falra húzódnak fel, valamint próbálnak bejutni az élőhelyeinkre azért, hogy el tudjanak telelni. A felmelegedett bádoghoz, ereszhez bújnak be, vagy épp a fehér falra másznak fel, hogy a napsütés által felmelegedjenek és tovább éljenek, ugyanis 10 °C alatt megdermednek ezek a rovarok – de az életműködésük csak átmenetileg szünetel, 10 °C felett teljesen újraindulnak az életfolyamataik. A hideg idő beálltával teljesen el fognak tűnni. Ugyanilyen jelenséget okoz még a bodobács is, melynek ismertőjele, hogy  piros alapon fekete csíkos. Ilyen kártevő még a vaspondró is.

A lakosság körében nagy terjedelemben, nagy problémát okoz  mindhárom kártevő, de nem lehet ellenük vegyszerrel védekezni, mert már toleránsak ezekre a szerekre.

Első sorban meg kell várni a telet, vagy esetleg háztartási üzletekben kapható kemikáliákkal lehet befújni az ablakkereteket, de a legjobb megoldás a sűrű szúnyogháló.