2006-ban ezen a napon mutatták be Az utolsó skót király című filmet.

Hollywood bizonyos időszakaiban hajlamos ráállni témákra. Így történt ez a 2000-es évek elején is, mikor előtérbe hozták az afrikai kérdést. Elkészült a Sólyom végveszélyben, A Nap könnyei, a Hotel Ruanda, Az elszánt diplomata, a Fegyvernepper, a Véres gyémánt, és a Bábel. Ezen nagy volumenű és igényes alkotások hatására a Harmadik Világ az érdeklődés középpontjába került.

Az afrikai színtér hirtelen érdekessé és divatossá vált a filmvilág számára és neves színészek szívesen forgattak olyan egzotikusnak tűnő helyszíneken, melyeket azelőtt kegyetlen diktárorok keze tartott béklyóban. Sokan az átlag filmnézők közül életükben először hallhattak olyan helyekről, mint Uganda, Ruanda, Sierra Leone, és Burkina Faso.

Ebben a szellemiségben készült el Az utolsó skót király is. A főszereplő egy frissen diplomázott skót orvos, aki nem tudja, mit kezdjen az életével és találomra kiválaszt egy országot, hogy megkezdje praxisát. A véletlen Ugandába sodorja, az 1970-es években, ahol éppen megkezdődik Idi Amin Dada kíméletlen diktatúrája. Egy véletlen baleset folyamán a diktátor személyes orvosa és bizalmasa lesz. A helyzetet kezdetben nagyon élvezi, míg az ellenzéki erők rá nem világítanak, hogy az országban mi zajlik a háttérben. Egy őrült szeretetét viszont nem lehet csak úgy visszautasítani.

Az utolsó skót király a 2000-es évek hollywoodi Afrikáról szóló filmjei közül az egyik legjobb. A Véres gyémánt akciója, a Bábel drámája és a Fegyvernepper politikai beállítottsága mellett Az utolsó skót király képviseli a naturalizmust. Mind közül a legkíméletlenebb darab, mely kezdetben némi humorral próbálja meg oldani a helyzeteket, de a későbbiekben irányt vált és úgy borul bele a sötét vérengzésekbe, ahogy Idi Amin elméjének hanyatlását is szemünk elé tálalja a rendező.

Az egyértelmű ajándékszerep Forest Whitaker-nek jutott, aki megformálhatta az elmebeteg diktátor karakterét, és nem okozott csalódást. Eddigi legjobb alakítását nyújtja, remek érzékkel lavírozva a vicceskedő óriás és a semmilyen kegyetlenségtől vissza nem riadó türannosz között. Egyértelmű volt, hogy 2007-ben senki sem tudja majd eltaszítani Whitakert az Oscar-díjtól.

Mellette James McAvoy játssza a másik főszerepet, aki szintén kifogástalan alakítást nyújt, de Whitaker mellett esélytelen volt az Oscarra vagy bármilyen díjra.

Végül az évet Martin Scorsese fimje, A tégla, vitte el, de sokakban rossz szájíz maradt amiatt, hogy Az utolsó skót király egy jelöléssel és egy díjjal volt csak jelen az azévi filmgyártás világában.

Még hogyha egy kissé félretolt és elfeledett műként aposztrofálnánk, akkor is kikerülhetetlen darab maradna az afrikai kaotikus állapotokat bemutató filmek egyre szélesedő kánonában.