A szarmaták ókori török vagy más források szerint iráni törzsszövetség volt, a szkíták közeli rokonainak is tartják őket. Bár kultúrájuk nem mindenben egyezett meg a szkítával, nyelvük hasonló lehetett. Így például asszonyaik szabadabban éltek, Hérodotosz feljegyzése szerint a férfiakkal együtt harcoltak és vadásztak. Nem kis teljesítményük volt, hogy 3 római provinciától szorongatva saját területüket 5 évszázadig sikeresen védelmezték a rómaiaktól, állandó harcok közepette a limes, azaz a római birodalom határvonala mentén.

Törzsszövetség és nem egy törzs volt a szarmata, hiszen ismerjük közülük az aoroszokat, az alánokat, a jazigokat és a roxolánokat is.

A szegedi Kass Galériában nyílt kiállítás az ő életmódjukat, és előkerült régészeti leleteiket kívánja bemutatni, 2016. szeptember 24 és december 31. között. Amint belépünk a térbe, már elénk tárul egy Marcus Aurelius idézet. Egyből azt gondolhatjuk, nem kell félnünk a változástól, hiszen a bölcs és elmélkedő uralkodó is tudta, az élet, és ezen belül az emberi történelem örök körforgásokból áll, ez pedig megakadályozhatatlan, természetes, és nem feltétlenül szörnyű. És tényleg elhihetjük neki, hiszen a „másik oldalon” állt, de bölcs császár volt.

Ez a kiállítás sokban kapcsolódik a nagy sikerű Pompeji kiállításhoz, elsősorban időben, és a római birodalom közelsége is sorstárssá teszi a két közösséget.

A kiállítás képet ad a szarmata törzsek életmódjáról, öltözködéséről, és a temetkezési szokásaikról. Nagyon otthonos térbe lép be az, aki meglátogatja a kiállítást. a színek, az elrendezés és az egyik látványelem előtt, kifejezetten kisgyerekeknek kialakított rajzoló tér mind-mind ezt a benyomást erősíti fel. Nekem is először egy kellemes hétvégi családi program képe rajzolódott ki a Kass Galériában, múzeum és kellemes szalonhangulat egyben, ahová kimondottan a családokat várják a szervezők, még akkor is, ha a tér közepén egy csecsemő csontváza látható, de ez önmagában még nem rettenti el a gyermekeket, sőt, kíváncsivá teszi őket. Ezt észleltem legalábbis a szeptember huszonharmadikai sajtóbejáráson, ahol voltak kisgyermekek is.

A megnyitót követően sok további érdekességet mond el a kiállítás kurátora, Lajkó Orsolya, akivel Boros Tamás beszélgetett. Hallgassák sok szeretettel!

Fotó: moramuzeum.hu