1989-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik A szerelem tengere című thrillert.

Harold Becker rendezőnek ez volt az ötödik filmje, melyre sikerült megnyernie az akkoriban igen népszerű és keresett színésznek számító Al Pacino-t, a főszerepre.

Pacino A szerelem tengere előtt csupán 4 filmet forgatott a nyolcvanas években, melyek között ott volt egyik legjobb és leghíresebb alakítása Brian De Palma A sebhelyesarcú című filmjében.

A sebhelyesarcú mindenre képes, kegyetlen gengsztere után A szerelem tengere forgatókönyve alapján egy nyomozó bőrébe bújik, aki nyugdíjazása előtt áll, már nem hisz semmiben, iszik és kiábrándultan vág bele egy igen bonyolultnak látszó ügybe.

A történet szerint ugyanis egy rejtélyes gyilkos csap le sorozatosan a városban, méghozzá nem is akármilyen körülmények között. Minden egyes eset összefüggésbe hozható egy társkereső hirdetéssel, valamint minden áldozat férfi és mindet a saját lakásának hálójában érte a halál. A nyomozó munkába lendül, már csak reménykedve, hogy ez lesz az utolsó ügye. A bizonyítékok kezdenek összeállni és nyilvánvaló lesz, hogy a tettes csakis egy nő lehet. A nyomozó összeáll egy az ügyben dolgozó másik zsaruval, akit John Goodman alakít és tervük az lesz, hogy csapdát állítanak és Al Pacino rendőre ad fel egy hirdetést és várnak, hogy a gyilkos jelentkezzen. Fel is tűnik egy gyönyörű nő, egy igazi szőke femme fatale, akire minden szempontból illik a gyilkos személyiségrajza, és megállíthatatlanul egyre jobban vonzza magához a nyomozót.

A szerelem tengere egy remek színészi munkákkal teletömött izgalmas film, süt róla a nyolcvanas évek, de már jelzi az új korszak másfajta lendületét. Amolyan átmenetnek lehet tekinteni, mely kiindult egy kevésbé jelentős filmből, alkotott valami újat és alapját képezte egy néhány évvel későbbi legendás mozinak.

Az első film ebben a sorban a szintén Al Pacino főszereplésével forgatott Portyán volt. Témájában hasonló volt A szerelem tengeréhez, egy hasonló gyilkossági ügy felderítése volt a középpontban, viszont A szerelem tengere sokkal jobban eltalált és érdekesebb alkotásnak bizonyult a kritika és a nézők szemében is.

És végül ennek a tematikának a legjobb darabja lett az 1992-es Elemi ösztön, mely nagyjából felkarolta és átformálta A szerelem tengerének cselekményét és sokkal naturálisabban és sokkolóbban tálalta a nézők felé, majd úgy megvezetett mindenkit, hogy azt azóta tanítják és próbálják utánozni. Színészi alakításai és a film zenéje azóta etalon minden hasonló thriller számára.

Persze ez nem jelenti azt, hogy A szerelem tengere ne lenne egy jó mozi, csupán ahogy sokszor lenni szokott sokszor, a tanítvány túlszárnyalta a mestert.