Borászkodás magas fokon

A család az 1751 óta borászkodik itt a Balaton felvidéken. Én a mérnöki végzettség mellett vittem tovább ezt a családi tradíciót. A folyamatos fejlesztések mellett nagy örömöm, hogy a három fiam közül a legkisebb viszi tovább ezt a hagyományt.

Nagyon büszke vagyok a fiamra, mert nagyon szép eredményeket ért el. Pincészetünk Balatoncsicsón, található a festői Nivegy-völgyben. Öt németajkú település tartozik ide, ahol összesen ezer ember sem él. Itt mindenki ismer mindenkit, az emberek békésen elvannak egymással, a mai napig nincsenek zárva sem pincék sem házak.

Jellemzően fehér szőlőfajtáink vannak, de a kilencvenes évektől kezdődően hegyközösségünknek leosztották a jogot, hogy ők döntsék el, milyen fajtát akarnak termeszteni. Településünk a csopaki borvidékhez tartozik, ezt fehér borfajtáink is tükrözik: Olaszrizling, Szürkebarát, Rajnai Rizling, Ottonel Muskotály. Vörösboraink: Kékfrankos, amely nagyon jól érzi magát itt, Cabernet Franc, Merlot valamint a kuriózumnak számító Juhfark.

Az idén elnyert „ÉV BORÁSZA” cím nem egyetlen borhoz kötődik, hanem az öt legjobb bor összpontszáma adja. Az idén 11 borral indultunk a versenyen, abból a fiam 7 aranyérmet hozott el, amelyből egy ”nagy arany” volt, ami olyan 97 századpontot kapott. Ez egy olaszrizling fajta és a 360 „induló borból” kapta meg a legmagasabb pontszámot.

Panziókban sok bort vesznek meg a szállóvendégek, ezen kívül szállodákba is szállítunk. Előzetes bejelentés alapján tudunk 2-90 főig borkóstolásra vendégeket fogadni, ahol 6-8 fajta bort lehet megízlelni. A nagy áruházláncokkal azért nem kívánunk szerződést kötni, mert boraink „kézműves jellegét” és minőségét szeretnénk megőrizni. Húsz hektárnyi területünk van, magunk gazdálkodunk rajta.

Gyermekkoromban nem tudtam, hogy a „Jóisten” milyen jó helyre pottyantott. A Vedres Gimnáziumba jártam, és amikor kezdtek az osztálytársaim ide járni, csak akkor tudatosodott bennem, hogy milyen helyen élek.