• 2019-10-23 - Gyöngyi napja van.

Select Page

extra wordpress theme

“Párizs megmarad nekünk!”

Értékelés: 92 %

Ingrid Bergman-ra emlékezünk

Ezen a napon született 1915.ben Ingrid Bergman svéd származású színésznő Stockholmban, és ugyanezen a napon hunyt el 1982-ben Londonban. A kiváló színésznő rendkívüli pályafutására emlékezünk meg mai filmajánlónkban néhány jelentősebb alkotásának kiemelésével.

1934-ben kapta meg első filmszerepét az Óváros grófja című filmben, majd a nagy áttörést az hozta el számára, mikor David O. Selznik kiválasztotta az Intermezzo című mozija főszerepére. Az első Oscar-jelölését 1944-ben kapta meg Hemingway regényének, az Akiért a harang szólnak filmes adaptációjában nyújtott alakításáért. Ezen kívül még hat alkalommal izgulhatott a díjért és ebből hármat szoborra is váltott, a Gázláng, az Anasztázia és a Gyilkosság az Oriont expresszen című filmekben nyújtott alakításáért. Utolsóként 1979-ben nominálták Oscarra a zseniális svéd rendező, Ingmar Bergman, Őszi szonáta című filmjének főszerepéért. Sokak szerint ez volt élete legjobb alakítása.

Leghíresebb filmje az 1942-ben bemutatott Casablanca című amerikai filmdráma volt. A mozit a magyar származású Kertész Mihály (vagy Michael Curtiz) rendezte. A filmrajongók és a filmritika is egyetért abban, hogy a Casablanca minden idők egyik legjobb mozgóképes alkotása volt.

A történet Marokkóban játszódik a második világháború idején, egy Casablanca nevű városkában. Rick, a cinikus és kiábrándult amerikai itt vezet kávéházat, mely a bűn melegágya. Itt gyülekeznek azok, akik vízumra várnak, hogy Amerikába menekülhessenek, valamint azok akik ezen akarnak nyerészkedni, mindenki valami rosszban sántikál, nincs egy perc nyugalom sem. Váratlanul feltűnik Rick korábbi szerelme Ilsa, akit Ingrid Bergman játszik. De nem egyedül érkezik meg, hanem férjével, aki a nácik elől menekülő, szökött rab és vízumra vár. A kérdéses két vízumot pedig történetesen Rick rejtegeti és bizonytalan afelől, hogy mit tegyen; odaadja Ilsa-nak és férjének a két vízumot és ezzel örökre elveszítse szerelmét, vagy juttassa rendőrkézre a férfit és akkor a nő talán vele marad.

A Casablanca nem hiába érdemelte ki státuszát és helyét a filmtörténetben. Minden szempontból hibátlan mű. A színészek, a rendezés, a forgatóköny és a zene is tökéletesen kidolgozott. Az Ingrid Bergman és Humphrey Bogart páros tökéletesen passzol egymáshoz a vásznon, elhisszük minden szavukat és az arcukon megjelenő elkeseredett próbálkozás minden apró rezdülését. A Casablancával ők váltak a mozgóképtörténet talán leghíresebb szerelmespárjává.

A forgatókönyv rögös utat járt be, a forgatásig minden nap hozzátettek, elvettek belőle, a végét senki sem tudta előre. Viszont a végeredményre megérte várnia a stúdiónak; a Casablanca briliáns érzékkel megírt romantikus dráma, mely egyszerre egy izgalmas aktuálpolitikai bűnügyi film és történelmi tabló a második világháborús korszakról. A forgatókönyv szinte minden egyes mondata azóta szállóige, visszatérő elem a filmezésben és a tömeg- és popkultúra minden szegmensében.

A film természetesen azonnal klasszikussá nemesedett és már ebben kirajzolódnak Bergman színészi kvalitásai, melyek később a filmtörténet egyik legsikeresebb színésznőjévé tették.  

Civil Hang Értékelés

92%

Dráma
100%
Izgalom
60%
Színészek
100%
Forgatókönyv
100%
Zene
100%

Online adás

lejatszo