Informatórium – A tudomány tudománya címmel szervez tudománynépszerűsítő tudományfilozófiai előadássorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke 2021. október 20-a és november 24-e között. A rendezvény helyszíne a szegedi bölcsészkar Informatórium előadóterme, ahova a szervezők mindazokat szeretettel várják, akik érdeklődnek a tudományfilozófia, tudománymérés és tudománytörténet aktuális kérdései iránt, vagy csak jobban szeretnének tájékozódni a laikusok számára gyakran kevésbé átlátható tudomány világa és az elszaporodó álhírek és tudományellenesség között.

Az ismeretterjesztő programsorozat célja tehát a tudománynépszerűsítés és közművelés, éppen ezért a mindennapjainkat érintő tudomány, tudományosság aktuális kérdéseire fókuszálnak majd az előadások. A meghívott vendégek témájuk legjelesebb hazai képviselői, bölcsészek és természettudománnyal foglalkozók egyaránt: Soós Sándor, Csányi Vilmos, Kutrovácz Gábor, Zemplén Gábor, Békés Vera, Ropolyi László és Kovács Gábor. A szervezők célja a nagyközönség számára érthetővé tenni a magyarországi és nemzetközi kortárs tudományosság olyan problémáit, melyek nagy mértékben befolyásolják életünket, de kevés szó esik róluk ismeretterjesztő jelleggel. Céljuk, hogy megmutassák, hogy a tudományos eredmények miképpen alakítják a mindennapjainkat, hogyan hasznosíthatók az akadémikus szférán kívül, hogyan segíthetnek megoldást találni a hétköznapi életünkben felmerülő problémákra. A hatvanperces előadások témái többek között az információs, digitális társadalom, a tudományos haladás, az elszaporodó áltudományok és tévinformációk, a hit és tudás viszonya, a tudományos közösségek társadalmi presztízse, a mesterséges intelligencia előnyei és hátrányai, az új diszciplínák megjelenése, a bioetika és a tudósok, kutatók társadalmi felelőssége, az ember szerepe a hihetetlen gyorsasággal fejlődő tudományos világban. A meghívott vendégek tudományterületük tágabb kontextusáról is beszélnek (pl. a tudományos közösségek, a tudományszerveződés, a tudománymérés és a kreativitás összefüggései, tudomány és áltudomány viszonya, a hálózottság következményei, a bioetika kérdései stb.), előadásaik után lehetőség van a közönöségkérdésekre és a nyílt vitára is. A tudomány tudománya programsorozat nem rejtett célja, hogy a korábban csak a sci-fikben elképzelt valóság nyomába is eredjen, és az egyre komolyabb technológiai fejlesztések, illetve alapvetően a technológia mellett és ellen is sorra vegye az érveket.

Ha időközben a járványhelyzet nem tenné lehetővé, hogy az előadóteremben is összegyűljön a hallgatóság, akkor az előadásokat digitális platformon (a Tanszék FB-oldalán és Youtube-csatornáján) teszik majd közzé a szervezők.