Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, mint vezető kedvezményezett a homokhátsági vízpótlás továbbfejlesztését, míg szerb projektpartnerei, Magyarkanizsa Önkormányzata szennyvíztisztító telep fejlesztést, és a Vajdasági Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Tartományi Titkársága mobil árvízvédelmi fal beszerzést valósított meg az Interreg-IPA Magyarország- Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a „Vízpótlás és a határ-menti vízgyűjtők vízgazdálkodásának infrastrukturális fejlesztése” című projekt során.

A globális éghajlatváltozás fokozza a vízhiányos és vízben bővelkedő időszakok gyakoriságát, ami a magyar-szerb határ mindkét oldalán érezteti hatását. Jelentős mértékben lecsökkent a rendelkezésre álló víz mennyisége, melyre megoldást jelent az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia program keretén belül létrehozott együttműködés.

A „HUSRB/1601/11/0004 Vízpótlás és a határ-menti vízgyűjtők vízgazdálkodásának infrastrukturális fejlesztése – WASIDCA” elnevezésű, szerb-magyar együttműködésre támaszkodó projekt kiemelt stratégiai célokat valósított meg. A hazai oldalon 4,2 millió euróból megvalósuló beruházás a klímaváltozással sújtott dél-alföldi térség aszály elleni védelmét szolgálja. Ennek érdekében 32 távérzékelő állomásból álló aszály monitoring hálózat épült meg. A három – Bács-Kiskun Csongrád-Csanád, Békés – megye területére kiterjedő műszerkertek léghőmérséklet és légnedvesség mérő szenzorral, talajnedvesség mérőkkel, valamint csapadékmérő műszerrel lettek felszerelve. Az adatokat napelemmel működő GPRS technológia juttatja be az országos hálózatba, amely információk online hozzáférhetőek. Beszereztek továbbá 2 darab digitális ultrahangos áramlásmérő berendezést, melyek nagy pontosságú vízhozammérést tesznek lehetővé a szivattyútelepek nyomóvezetékein.

A projekt jelentős részét képviselő építési beruházás az első 18,8 kilométeres szakaszon már működőképes vízpótlási útvonal folytatásaként indult meg. Az újabb 5,2 kilométer hosszú nyomvonal kiépítése az 531 méter hosszú HOBAS nyomócső föld alá fektetésével kezdődött. Ezt követte a három közbenső esésnövelő – Domaszéki, Lódri, Ivánszéki – szivattyútelep kiépítése a Domaszéki-főcsatornán. Feladatuk a tiszai öntözővíz továbbjuttatása a homokhátság magasabban fekvő területei felé. Ugyanezt a cél szolgálja a főcsatorna átépítése magasvezetésű
létesítménnyé a két partján húzódó töltések emelésével. A fejlesztés során vízelosztó-vízleadó, valamint vízvisszatartásra alkalmas zsilipes műtárgyak épültek több szelvényben.

Magyarkanizsa Önkormányzata szennyvíztisztító telep fejlesztését valósította meg a város területén, melynek célja a kapacitás és a tisztítási hatásfok növelése, ezáltal a vízminőség javítása volt a Tisza folyón. A korszerűsítéssel csökkent a környezeti terhelés, amely kedvező hatást eredményezett a település talajvíz szintjére is. A Vajdasági Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Tartományi Titkárság 2500 méter hosszú tömlős mobil árvízvédelmi falat szerzett be, amely gyors és hatékony eszközt jelent az árvízi védekezés területén a határ menti térségében, valamint lebonyolították a magyar és szerb árvízvédelmi szakemberek képzését. A „Vízpótlás és a határ-menti vízgyűjtők vízgazdálkodásának infrastrukturális fejlesztése – WASIDCA” projekt teljes költségvetése 6.980.607,96 euró, melyből az Európai Unió által nyújtott támogatás 5.933.516,76 euró volt. A Homokhátság területén élők számára a vízpótlás megteremtése biztosítja megélhetési helyzetük javulását, a szélsőséges vízháztartási helyzetekkel összefüggő károk csökkenését. A vízkészletekkel való közös és komplex szemléletű gazdálkodás a határ menti térség szakemberei számára vízmennyiség és vízminőség szempontjából is kiemelten fontos, melyre kiváló alkalmat kínált ez a beruházás is.