Eddig már több mint 17 ezren írták alá. A diákok azt kérik, hogy érettségi helyett a jegyeik átlaga alapján kapjanak szakmai vizsgáikra és az érettségijükre osztályzatot.

Négy nappal ezelőtt indították diákok az idei érettésgi eltörlését szorgalmazó petíciót, amit azóta 17500-an írtak alá.

Azt írják a vírus miatt nem tudnak rendesen tanulni, ezért azt kérik a döntéshozóktól, hogy a jegyeik átlaga alapján kapjanak szakmai vizsgáikra és az érettségijükre osztályzatot.

“Mint azt mindannyian tudjuk, a jelenlegi vírus miatt jelentősen megváltozott az életünk. Munkahelyek, családok, életek mennek tönkre. Mint minden ágazatra, az oktatásra is nagy súlyt tett ez a helyzet. Keményen tanultunk egész évben, a szeretett tanáraink is rengeteget dolgoztak és fáradoztak azért, hogy idáig eljussunk. Az OKJ és érettségi vizsgák is májusban és júniusban lennének (írásbeli, majd szóbeli), de a jelenlegi helyzet megnehezíti a diákok és Tanárok munkáját is” -írják a petícióban.

Az aláírásgyűjtők szerint a helyzetüket az is nehezíti, hogy elszoktak az iskolai élettől és nem tudnak személyesen konzultálni a tanáraikkal.

“Itthon igyekszünk tanulni, pótolni, megérteni. De nagyon nehéz, hogy nem tudunk szemtől-szemben kommunikálni a Tanárainkkal, a több hónapos kieséssel nagyobb hátrány ér minket.”

Szerintük már csak azért sem szabad megtartani az érettségi vizsgákat, mert rengetegen megbuknának.

“Kérjük szépen, írják alá a petíciót, hogy a jegyeink átlaga alapján megkaphassuk a szakmai vizsgáinkat, illetve az érettséginket. Támogassanak minket, következő generációt és támogassák Tanárainkat akik nap mint nap segítenek minket – zárják a petíció szövegét.