A Rutgers Egyetem mérnökei kifejlesztettek egy 3D-nyomtatású intelligens gélt, amelyet puha robotok, rugalmas kijelzők és különböző katonai álcázási technológiák kifejlesztéséhez is fel lehet használni.

A polipok és tintahalak bőrének kromatofór sejtjei ihlették az anyagot. A zselé fény hatására megváltoztatja az alakját, és egyfajta „színváltós, mesterséges izommá” válik.

Howon Lee, a találmányt bemutató tanulmány vezető szerzője szerint bár a jelentős előrelépéseknek köszönhetően az elektronikus kijelzők egyre kiterjedtebbek, vékonyabbak és világosabbak, továbbra is többnyire merev alapanyagokból készülnek, és így az általuk felvehető alakzatok száma is véges. Mind ennek köszönhetően ezek a kijelzők csak korlátozott mennyiségű háromdimenziós felülethez tudnak tökéletesen idomulni. Puha anyagokhoz hozzáadva ez a nehézség az okos géllel áthidalhatóvá válik.

A hidrogélek általában annak ellenére képesek megőrizni az alakjukat, hogy sok vizet tartalmaznak, és alapjáraton az emberi szervezetben is jelen vannak. Az új intelligens gél létrehozásához a mérnökök fényérzékelő nanoanyagot integráltak egy hidrogélbe, amely így fény hatására összehúzódik, és tulajdonképpen mesterséges izomként viselkedik. A különleges anyagot többek között puha robotok, rugalmas kijelzők és különböző katonai álcázási technológiák kifejlesztéséhez lehetne felhasználni.

Következő célként a technológia érzékenységének, válaszidejének, méretezhetőségének és strapabírásának javítását tűzték ki maguk elé a kutatók.