A Vodafone Magyarország és az ITM közös kezdeményezése abban nyújt támogatást a munkaadóknak és munkavállalóknak, hogy a sok nehézséggel járó járványhelyzetben is folytatni tudják munkájukat.

A honlapok díjmentes elérésének biztosítása hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez, a vállalkozások és az állampolgárok költségeinek csökkenéséhez a legnehezebb időkben – mutatott rá György László.

Az államtitkár kiemelte: hálásak a cégnek, mivel a honlapok ingyenes elérése nemcsak költségcsökkenést jelent a kis- és középvállalkozásoknak, hanem az információhoz jutáson keresztül segíti a felmerült kérdéseik megoldását.

A járvány előretörése és az egészségügyi korlátozások miatt az elmúlt fél évben felértékelődött a telekommunikáció, az internetes kapcsolattartás. A telekommunikációs vállalatokra ezáltal nagyobb szerep hárul, fokozottan részt kell vállalniuk az egészségügyi védekezés támogatásában – mondta. Hozzátette: ennek egyik lépéseként a kormány az internet ingyenessé tételéről döntött a középfokú oktatásban távoktatásban részt vevőknek a múlt héten.

A most ingyenessé tett honlapok között említette a koronavirus.gov.hu oldalt, a VALI – Vállalkozói Információs Portált, ahol a cégek igényeire szabott ingyenes képzéseket, államilag támogatott kedvezményes kamatozású hiteleket is találhatnak. Kiemelt kormányzati cél a munkahelyek megőrzése, és új munkahelyek megőrzése, ezért a Vodafone hálózatán keresztül a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapja is ingyenesen elérhető.

Közlése szerint folyamatosan azon dolgoznak, hogy “kanyarban előzzön” az ország. Így az ingyenessé tett oldalak között vannak uniós pályázati forrásokat tartalmazó oldalak, vagy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapja. Mindezek hozzájárulnak a gazdaság ütőképességéhez, hogy a magyar munkanélküliségi ráta a legjobbak között van a jelen pillanatban a járvány ellenére Európában, és 750 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-előtt – összegezte György László.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke kiemelte: a kormányzati, önkormányzati, állami és európai uniós portálok adatforgalom generálása nélküli használata segít az óvintézkedések betartásában is.

Hozzátette: a járvány megjelenése óta elsődlegesnek tekintik az országot segítő szolgáltatások kidolgozását. Ahogy már idén márciusban, úgy most is, adatkeret használat nélkül teszik elérhetővé a legfontosabb, digitális oktatást segítő oldalakat és alkalmazásokat, több ezer diákot és pedagógust segítve ezzel.

A portálok listája, és bővebb információ a https://www.vodafone.hu/informacio#gazdasag-ujrainditasa oldalon olvasható. A résztvevő oldalak adatmentessége legfeljebb 2021. január 31-ig lesz elérhető