A jövő évi népszámlálás kérdőívének fejlesztését támogató országos, reprezentatív, azaz a teljes társadalmat leképező felmérést indít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

156 település mintegy 6000 háztartása kap célzottan levelet, amelyben a részvételre kérik a tesztben. Ugyanakkor minden, a népszámlálás iránt érdeklődő embert arra hívnak, hogy töltse ki a www.nepszamlalas2021.hu oldalon elérhető kérdőívet november 26-áig.
    A tesztelés vizsgálja egyebek mellett a népszámlálási kérdőív kitöltésének átlagos idejét, a kérdések értelmezhetőségét, valamint információt szolgáltat a KSH-nak arról is, hogy milyen digitális eszközöket használnak az emberek a kitöltés során. A mintegy 6000 háztartást matematikai-statisztikai módszerekkel, véletlenszerűen választották ki.
Kovács Marcell, a KSH Népszámlálás 2021 projektvezetője azt mondta: fontos nekik, hogy a jövő májusban kezdődő népszámláláshoz olyan online kérdőívet tudjanak fejleszteni, amely mindenkinek megkönnyíti az adatszolgáltatást. A tesztelési kérdőívet átlagosan 30 perc alatt lehet kitölteni – tette hozzá.
    A tesztelés kérdései kevesebb területet érintenek, mint amennyit a népszámlálás fog: nem térnek ki a nemzetiségre, az anyanyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra és a fogyatékosságra sem.
    A válaszadók nyereményjátékban vehetnek részt: a kitöltők között a KSH naponta kisorsol egy 50 ezer forintos vásárlási utalványt.
    A népszámlálás egy Magyarország teljes lakosságát érintő, 10 évente ismétlődő, kötelező adatfelvétel, amely fontos ismérvek – például iskolázottság, foglalkoztatottság – mentén tükrözi az állam aktuális helyzetét – olvasható a közleményben.