Az idei év első fele nem úgy alakult, ahogy számítottuk, de az indiai orrszarvúk háza ennek ellenére határidőre elkészült, viszont a korlátozások és egyéb bonyodalmak miatt várni kellett az első lakó érkezésére. Végül azonban, ahogy erről hírt is adtunk, megérkezett Nyíregyházáról Csülök, az első páncélos orrszarvúnk, aki jelenleg a házát és új gondozóit szokja – írják a közleményben.

Most hétvégén, vasárnap jön el az idő arra, hogy 11.00-kor Dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere átadja a fejlesztést, és egyben bemutassa annak első lakóját a nagyközönségnek.

A beruházás költségeit, összesen 178 millió Ft-ot a Vadaspark és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosította. Ez az első olyan nagy projekt, amelyben a Vadaspark vállalta a költségek nagyobb hányadát, ami az elmúlt évek eredményes gazdálkodásának köszönhető. A bemutató az ázsiai elefántok mellett található. Nem csak az ott tartott állatok jellegében, hanem megjelenésében is illeszkedik a két ház. A ház és a hozzá tartozó kifutók alkalmasak lesznek a ritka és veszélyeztetett faj szaporítására is az európai fajmentő tenyészprogram irányításával. Első körben két fiatal hímet tartanak, Csülök lakótársa szeptember elején fog megérkezni az angliai Chester állatkertjéből. Amikor ivaréretté válnak, egyiküket egy már szintén ivarérett, de még fiatal nőstényre cseréljik.

A bemutató ünnepélyes átadására tehát augusztus 30-án, vasárnap 11.00-kor kerül sor, amelyre szívesen várják a látogatókat.