Idén tavasszal a megszokottnál is több apróságot fedezhetnek fel a figyelmes látogatók a Vadasparkban sétálva, és nem csak a patások körében örvendhetnek kölykök, fiókák születésének. Múlt héten a kecskéket, muflonokat, szarvasokat mutattak be, most a kisebb, de természetvédelmi szempontból jóval jelentősebb karmosmajmok születéséről számolnak be a Vadaspark munkatársai, ezek közül is elsőként a két március 30-án született csupaszpofájú tamarinról.

Spike és Marilia, egy angliai és egy holland állatkertből érkezett szülőpár már gyakorlottnak számít. A fajmentő tenyészprogram (EEP) sikeréhez már második évben járulnak hozzá, és rendben fel is nevelték utódaikat.

Két csupaszpofájú tamarin született legutóbb, amelyek az első napok után már legtöbbet apjukba kapaszkodva láthatók. A karmosmajmoknál ugyanis a hímek és idősebb testvérek hordozzák legtöbbet a kölyköket. Közösen óvják, védik és gondozzák őket, az anyjuk elsősorban etetésre fogadja őket magához. Ennek oka az, hogy bár a karmosmajmok kis méretűek, a testtömegükhöz képest a kölykeik elég nagyok, így szükséges a családtagok segítsége, főleg az erőteljesebb hímeké.

A csupaszpofájú tamarinból sajnos egyre kevesebb él Brazília fogyatkozó esőerdeiben, a Rio Negro és az Amazonas mentén, ezért veszélyeztetett fajnak számít. Az erdőirtások sok más őshonos állat létét is veszélyeztetik, ezért is fontos, hogy állatkertek biztonságában is fennmaradjanak ezek a fajok. Az oroszlánmajmokhoz hasonlóan a csupaszpofájú tamarinokat is csak a brazíliai természetvédelmi hatóság engedélyével tarthatják az állatkertek, így a Szegedi Vadaspark is. Az engedély elnyerésében a megfelelő tartóhely bemutatása mellett az immár három évtizednyi tapasztalat felmutatása is segítette az állatkertet. Az évről évre gyarapodó tamarincsapat mutatja, hogy meghálálták a bizalmat…