Előbb a brit, majd januárban az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) tagadta meg az Imagination Engines (IE) nevű cég munkatársa által benyújtott szabadalom bejegyeztetését. Stephen L. Thaler, a vállalat alapítója ugyanis a feltaláló neve helyére azt írta be, hogy Dabus AI. A név egy önállóan cselekedő, mesterséges intelligencián alapuló szoftvert takart – írja az sg.hu.

Az EPO meglepődött és bár azt elismerte, hogy a találmányok újak, ezért szabadalmaztathatók, de azt állította, hogy egy programot nem lehet feltalálóként feltüntetni. Az IE-t képviselő ügyvédek erre úgy reagáltak, hogy miután a megadott adatok alapján az alkalmazás fejlesztette ki az adott megoldást, ezért nem tüntethetők fel emberek a feltalálóiként. A hivatal ennek ellenére következetes maradt az álláspontjához és a szabadalmat a mai napig nem fogadta el.

Most az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) is hasonló döntést hozott. A USPTO az indoklásában kiemelte, hogy a DABUS nem természetes személy. Az EPA korábban szintén így érvelt. Jelenleg mind a hatályos európai szabadalmi egyezmény, mind az amerikai szövetségi jog kimondja, hogy a feltalálók kizárólag egyének lehetnek.

Thaler korábban a DABUS jogutódjaként lépett fel és amennyiben elfogadják a beadványait, akkor licencdíjakat követelhetett volna a szabadalmak használatáért cserébe. A brit és az európai szabadalmi hivatal ugyanakkor nem a szabadalmi keresetek tartalmát ítélte meg, csupán formai okokból (“a feltaláló nem egy egyén”) utasította el a bejegyeztetést.

A szakember március közepén fellebbezést nyújtott be az elutasító határozat ellen és azzal érvelt, hogy az álláspontja alapján a mesterséges intelligencia rendszereknek is oda kellene ítélni egyes szabadalmakat, mert ez vonzóbbá tenné a technológia területén zajló kutatásokat. Hozzátette, hogy az emberek egyszerűen állíthatják azt, hogy ők állnak a mesterséges intelligencia találmányok mögött, de ez összességében gyengíti a szabadalmi rendszert, mert az egyének jogtalanul kapnának elismerést azért a teljesítményért, amely nem is az ő nevükhöz fűződik.