A svédországi Uppsala Egyetem kutatói olyan új típusú napelemet fejlesztettek ki, amely képes fényt gyűjteni a beltéri lámpákból, és ezzel a szenzorok és más kisebb elektronikai eszközök új energiaforrásává válni.

A festékérzékenyített anyagok felhasználásával kifejlesztett napelemek a látható fény akár 34%-át is képesek villamos energiává alakítani, ezzel táplálva az IoT-szenzorokat. A festékérzékenyített anyagok szerves festékből készülnek, amelyek kémiai úton kristályosodnak ki, és a zöld, vörös vagy infravörös tartományú fényre érzékenyek.

A tudóscsapat által kifejlesztett fotovoltaikus cellák réz elektroliton alapulnak, így képesek a belső fényforrások – beleértve a LED-lámpák – energiáját hasznosítani – mondta Marina Freitag, a kémiai tanszék adjunktusa. Így nagy mennyiségű energiát generálnak, ugyanakkor gyenge fény mellett is képesek magasfeszültséget fenntartani, ami különösen fontos az IoT-eszközök táplálása szempontjából – tette hozzá.

Ez a megoldás jól hasznosítható a többi között az intelligens üvegházak, irodák, polcok és csomagolás esetén. A svéd szakemberek a Müncheni Műszaki Egyetem kutatóival közösen egy szenzorokhoz készült adaptív energiagazdálkodási rendszer kifejlesztésén is dolgoznak az új megoldás hasznosítása céljából.

A rendszer „intelligens” módon képes alkalmazkodni a rendelkezésre álló fénymennyiséghez, ezzel optimalizálva az energiamennyiséget, és minimalizálva az esetleges veszteségeket a tárolás során. A mesterséges intelligencia és az automatizált gépi tanulás kombinációjának köszönhetően a napelemes rendszer csökkentheti az energiafogyasztást, növelheti az akkumulátor élettartamát, így biztosítva a fenntartható energia hatékony forrását az okoseszközök számára.

A kutatók abban bíznak, hogy a jövőben a nem hagyományos energiaforrásokból táplált IoT-eszközök milliárdjai továbbítanak majd adatokat a környezeti körülményekről, valamint az ember és a gépek, illetve a gépek közötti (M2M) kommunikációról. Ezek a fejlesztések továbbá elősegíthetik a robotika és az autonóm rendszerek következő generációjának megjelenését is.