A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Madarak és fák napja alkalmából országos versenyt hirdet általános iskolai felső tagozatos tanulók számára. A megmérettetés célja bemutatkozási lehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő tanulóknak, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal.

A Madarak és fák napja egy több mint száz éves hagyománnyal rendelkező jeles nap Magyarországon, melyet minden év május 10-én ünneplünk. Célja, hogy felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára. Az első Madarak és fák napját a kor neves ornitológusa, Chernel István szervezte 1902-ben. Bár azóta már több mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből.

Az idén már 27. alkalommal meghirdetett országos verseny első körös területi fordulóira 10-14 éves tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek – a jelentkezés határideje: 2020. március 13., a területi forduló időpontja: 2020. április 3., 10 vagy 14 óra, amiről a területi koordinátornál érdemes érdeklődni! A területi fordulón iskolánként egy csapat vehet részt és csak egy területi helyszínre jelentkezhet. A versenyen történő részvétel ingyenes.

A területi fordulókon első helyezést elérő csapatok jutnak tovább az országos döntőbe, amelyre a Fertő-Hanság Nemzeti Park Lászlómajor Látogatóközpontjában kerül megrendezésre. Az országos döntő időpontja: 2020. május 8., 10 óra