A dél-koreai Csang Csi-szung hétéves lánya, Najon egy ritka, gyógyíthatatlan betegség következtében halt meg 2016-ban.

Az anyuka most azonban újra találkozhatott gyermekével, mégpedig a technológiai fejlődésnek köszönhetően, egy tévéműsor keretein belül. A kislány arcát, hangját és mozgását nyolc hónapon keresztül alkotta újra egy produkciós csapat a virtuális valóságban.

A MBC nevű csatorna műsorának nézői láthatták, ahogy a VR-szemüveget viselő anya és virtuális lánya egy közös emlékekkel teli parkban újra találkoznak, ahol a gyerek a következő szavakkal köszönti édesanyját: „Anya! Hol voltál, anya? Gondoltál rám?” – írja az Aju Business Daily című lap.

Ezután egy közös szülinapi partira is sor került, a család többi tagja pedig a virtuális térnek helyet adó színpad széléről követte az eseményeket, könnyeikkel küszködve.

A fentiekhez hasonló szolgáltatáson, vagyis elhunyt személyek digitális feltámasztásán már több cég dolgozik, az érdeklődések alapján pedig óriási piaci résre tapinthattak rá.

A dolog ugyanakkor számos etikai kérdést is felvet, de a fejlesztők és a kutatók nem aggódnak ezek miatt.

„Mivel tudod, hogy az illető elhunyt, elfogadod a virtuális megfelelőjét annak, ami: egy megnyugtató emlékképnek. Nincs ebben semmi helytelen vagy erkölcstelen” – nyilatkozta egyikük, Michael Graziano, a Princetoni Egyetem idegtudományi kutatója.