Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé – írja a G7.hu. Azt is hozzáteszik, hogy az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik.

Az intézkedéssel az a probléma, hogy nem mindig egyértelmű, mitől és meddig magyar egy hús. Így aztán, a lap szerint lehetnek “kettős állampolgárságú” húsok is, amelyekkel kapcsolatban egyelőre kérdés, hogy megkaphatják-e a zászlót.

A zászlókról egyelőre annyit tudni, hogy csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban jelennek majd meg, vagyis a hipermarketekben (Tesco, Auchan, Interspar), és a szupermarketekben.

A diszkontláncok (Aldi, Lidl, PennyMarket) csak előre csomagolt húst árulnak, így őket nem érinti a módosítás.

A G7 arról érdeklődött, hogy egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon forgalmazott sertéskarajra milyen zászlót kell kitűzni? A NÉBIH válasza szerint a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni.