Bécs sok szempontból élen jár a környezettudatos városok között, hulladékának nagy részét ennek ellenére az utcán, a földbe taposva vagy mélyen a fűszálak között megbújó cigarettacsikkek alkotják.

Ez derül ki a a Bécsi Köztisztaságiak statisztikájából, ami kimutatta, hogy a dohányosok évente háromszáz millió cigicsikket felelőtlenül eldobnak a városszerte elhelyezett huszonkétezer hamutartó ellenére. Önkéntesek ezért a „Tisztítsd meg Bécset” kampány keretében a „Litterati” mobilapplikáció segítségével megpróbálnak véget vetni a mértéktelen szemetelésnek.

A Litterati mostanra negyedik életévét tapossa, világszerte több mint százötvenezer felhasználóval, segítségével pedig eddig négy és fél millió darab szemét összegyűlt. Az alkalmazás másik nagy előnye, hogy nemcsak a tiltott helyen kidobott hulladék, de annak összeszedése és megfelelő eltávolítása szintén dokumentálható.

Ha pedig másokat is motiválnánk egy kis közösségi szemétszedésre, akciónkat megoszthatjuk a közösségi oldalon. Ami a „Tisztítsd meg Bécset” kampányt illeti, az osztrák fővárosban ezidáig háromszáztizenhat darab szemetet gyűjtöttek, de meg sem állnak huszonötezer begyűjtött és megfelelően kezelt hulladékig.

Természetesen nemcsak a cigarettacsikkek jöhetnek szóba, hiszen ahogy a kampány mottója is szól: Mindegy, hogy cigarettacsikk, műanyag palack vagy ócska újság, minden hulladék számít.

Aki kíváncsi, a kampány honlapján napra pontosan nyomon követheti a résztvevőket és az összegyűlt szemétmennyiséget. A közvélemény többnyire a ’tiszta műanyagnak’ szenteli a legnagyobb figyelmet a környezetszennyező anyagok kapcsán, azonban a cigarettacsík azt is mérföldekkel túlszárnyalja.

A cigaretta füstszűrője ugyanis biológiailag nem lebomló műanyagokat tartalmaz, a csikkek pedig kevés kivételt leszámítva a tengerekben és más vizekben végzik. Ha megszabadulnánk a cigarettától, azáltal nemcsak tüdőnk, de bolygónk is fellélegezhetne.

A Cigarette Butt Pollution Project adatai szerint évente mintegy öt és fél milliárd cigarettát termelünk, a csikkek körülbelül kilencvennyolc százaléka pedig cellulóz-acetátból készült szűrőket tartalmaz.