Ma délután öt órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában az Átívelés című kiállítás. A tárlatról és annak hódmezővásárhelyi vonatkozásairól is szólt a még rendezés alatt álló kiállítást a sajtó munkatársainak bemutatva annak kurátora, Ninkov K. Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze.

A vajdasági közgyűjtemény művészettörténésze elmondta, izgalmas feladat volt számára kiállítássá komponálni az 1886 és 1966 között élt szabadkai festőművész Oláh Sándor és
kortársunk, a szintén szabadkai keramikusművész Nemes Fekete Edit alkotásait. A kurátor elmesélte, hogyan találkozott a vásárhelyi múzeum egykori főmuzeológus-néprajzkutatója kötetében annak a kerámiának a fotójával, amely Oláh Sándor, Szabadka legismertebb festőművészének egyik csendéletén látható, s onnantól fogva kezdte kutatni a két város művészete közötti kapcsolatot.

A vajdasági festőhöz a kerámia útja azon a vásáron át vezethetett, amelyet Szabadkán a vásárhelyi majolikatelep termékeiből rendeztek 1913-ban, s a szakemberhez eljutott az a levelezés is, amelyet Oláh Sándor Tornyai Jánossal folytatott.

Nemes Fekete Edit gazdag alkotói életútja folyamán többször is részt vett a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon, de a Makói Művésztelepen is dolgozott. Ninkov K. Olga a keramikusművész alkotásai közül elsősorban a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó műveiből válogatott, s láthatóak a kezdeti időszak kisméretű mázas kerámiái mellett az 1980 után készült, nagyméretű, monokróm terrakotta alkotások is.

A két közgyűjtemény együttműködése folytatódik, a most nyíló kiállításról katalógus lát napvilágot, s a két város művészetéről január második felében Hódmezővásárhelyen szervez konferenciát a két múzeum.

A keddi kiállításmegnyitón 17 órától az Alföldi Galériában köszöntőt mond MG. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, a tárlatot Dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg.