Amikor a véletlen és a jó szándék frigyre lép

Az alábbiakban írásos és fényképes beszámolónkat olvashatják munkatársunktól a Sándorfalvi úti GPSZ Karting gokartpálya jótékonysági eseményéről

Történt, hogy az elmúlt napokban egy, a jövő számítástechnikai változásait bemutató kiállítás apropóján, mely SZEBIT néven várta az érdeklődőket, Szegedre látogatott Michelisz Norbert, aki – bátran mondhatjuk – Szisz Ferenc, első Grand Prix győztes autóversenyzőnk óta az egyik legeredményesebb pilótaként említhető Magyarországon. Hiszen a korábbi WTCC sorozat 2017-es dobogójának második helyezettjeként, éppen lemaradva a világbajnoki címről indult útjára az a sikersorozat, amely mára már a WTCR sorozatként nyilvántartott túraautó-világbajnokság trófeájának megszerzését helyezi jó szereplés esetén kilátásba.

Jelenleg kilenc pontos előnnyel Norbi vezeti a bajnokságot, s megannyi dobogós helyezés után most egy karnyújtásnyira áll a győzelmi emelvény első helyétől, azaz ha a néhány nap múlva esedékes sepang-i futamon úgy alakul minden, ahogy a magyar a pilótának a legkedvezőbb, nos, akkor a zsebébe vándorol a világbajnoki cím, s az ezzel járó tekintélyes méretű trófea is a kezébe kerül. Nagy szó lenne ez a magyar autósportnak, bár azt is hozzá kell tenni, hogy amit eddig elért, már az is páratlan a magyar autósport történetében. Hogy a jövő mit tartogat Norbi számára, nem tudjuk, de azt igen, hogy a „WTCR-menő magyar pilóta” és Szeged számára a közelmúltban érkezett el egy olyan pillanat, amely ritka kincs városunk életében.

Szegedre látogatván a M1RA autóverseny csapat Bári Dávid csapatvezető mérnökkel az élen lehozta versenygépét városunkba, mégpedig a csapat első számú embere, Michelisz Norbert kíséretében, és többedmagukkal tartottak előadást az autóversenysport számítógépes háttértámogatásáról, valamint magáról a sportról, s azokról az aktualitásokról, amelyek jelenleg körülveszik őket.

Kapcsolódó kép

M1RA / formula.hu

Ennek a találkozónak vette hírét előzetesen a Sándorfalvi úti gokartpálya  „GPSZ Karting csapata”, akik már egy ideje igyekeznek tevékenységükkel olyan beteg gyerekek kikapcsolódását támogatni, kiknek az egészségügyi állapota engedi a gokartozást. A Gokart Park Szeged üzemeltetői ugyanis hisznek abban, hogy felejthetetlen élmények sorával, sikerrel érhető el beteg gyermekek életében a figyelemelterelés a betegségükből kiinduló mindennapi problémákról. Ennek lélektani hatásaként remélik, hogy talán könnyebben feldolgozható a betegségnek azon ténye, mely már ebben a korban ránehezedik az érintettek fiatal életére. A kialakult helyzetre figyelemmel a GPSZ Karting csapata és a gyerekek képviseletében a pálya vezetője által megkeresésre került Michelisz Norbert autóversenyző, felvetve a közös gokartozás esetleges lehetőségét.

„Norbi az első telefonbeszélgetés után igen mondott, s a részletekről történt némi egyeztetés után kölcsönösen frigyre léptettük a segíteni akaró jó szándékokat. Így jöhetett létre az a zártkörű esemény, amelyen közel 10 gyermek és a hozzájuk tartozó családtagok, valamint néhány meghívott vendég lehettek jelen, s amelynek a Sándorfalvi úti gokartcentrumunk nyújtott színteret” nyilatkozta a házigazda. 

Mint minden ehhez hasonló eseményen, a protokoll itt is megnehezítette kissé a találkozást, az idő sajnos rövid volt, de a szervezők és Norbi is úgy alakították a történéseket, hogy az adott szűkös keretek ellenére is minél több élmény születhessen.

Versenyfutás az idővel

Versenyfutás az idővel

A gyermekek betegsége az ún. Chron-betegség, melynek fő jellemvonása, hogy ha nincs baj, akkor a betegség viselője rendben van, ha baj van, akkor viszont igen komolyan kell venni azt. A betegség jelen állapot szerint gyógyíthatatlan, kórházi kezeléssel a tünetek enyhíthetők, de teljesen meg nem szüntethetők, azok visszahúzódása után a beteg azonban huzamosabb ideig ismét teljes életet élhet, figyelemmel a kiújulás alkalmainak csökkentésére. Az egyik érintett kis beteg édesanyja Bálintné Miklós Éva kezdeményezésével alakult meg térségünkben az a klub, mely összetartja ezeket a betegeket, mégpedig azzal a szándékkal, hogy megismerve egymás betegségeit, annak tüneteit, talán könnyebben tudják feldolgozni a családi hétköznapokat nem kizárólag a betegséggel együtt élő emberek. Ezzel együtt fontosnak találtatott a közösségben az, hogy maga a közösségi lét is érvényesüljön, amivel elsősorban a gyermekek figyelmét is fel lehet hívni arra, hogy nincsenek egyedül ezzel a problémával, amivel gyógymód nem lévén, jobb híján meg kell tanulni együtt élni, és lehetőleg egészséges optimizmussal célszerű kezelni a jövőt, amely feltétlen szükséges a zavartalan élet fejlődéséhez az egyéb területeken. Ez alkalommal is épp volt olyan gyermek, aki mivel nem akarta kihagyni az adódó lehetőséget, közvetlen a korházi kezelést követően vette útját a GPSZ Karting Sándorfalvi úti pályájára, csak hogy találkozhasson hazánk nagyhírű sportolójával, azért hogy megragadhassa a ritka pillanatot.

A várva várt vendég, Michelisz Norbert röviddel 16 óra után fékezett járművével a gokartpálya parkolójában, mégpedig Vidu Pál Digi Sportos szakkommentátor kíséretében. A technikai sportokat kedvelők körében közismert tévés jelenlétének oka ezúttal nem az esemény közvetítése volt: Ő működött közre személyesen a kontaktus kialakításában a GPSZ Karting és az autóversenyző között.  Megérkezésük után a rövid bemutatkozást követően azonnal megiramodtak a pálya túlsó végébe, hiszen az 1 hektáros gokartos területnek ezen a részén kifejezetten a télire kialakított melegedőhelyiségben várták a gyermekek és a szülők az igen illusztris vendégeket. A megérkezés pillanatában a jelenlévők egyöntetű tapsa fogadta a sportolót, akin láthatóan megmutatkoztak a meghatódottság jelei. Ezt követően Norbi belépett a melegedőbe, ahol a GPSZ Karting által szervírozott szendvics és ital várta Őt s minden további érdeklődőt. Az autósport jegyeinek megfelelően kialakított melegedőhelyiségben projektorral került kivetítésre a M1RA csapattal kapcsolatos legfontosabb információk sokasága, várakozás közben a gyerekek tájékozódhattak Michelisz Norbert csapatának jelenlegi állásáról, illetve Norbi jelenlegi helyzetéről és a bajnokságok állapotáról.

Fentebbi képek: A bemutatkozás pillanatai

Fentebbi képek: A bemutatkozás pillanatai

A megérkezés egy rövid és lendületes bemutatkozással zárult, ahol nagyhírű sportolónk minden egyes gyermekkel egy kézfogás kíséretében ismerkedett meg. Ez után ugyanazzal a lendülettel meg is indult az ekkorra már 30-40 fősre duzzadó közösség a bokszutca irányába, ahol külön erre az estére hangolt és beállított gokartok várták az érdeklődőket. Gyors tájékoztatás után – hiszen már nem először jártak a gyerekek a pályán – két csoportra elosztva, Norbert felvezetésével megindult az első, illetve a második futam, amely ilyen módon 5-5 indulót eredményezett futamonként. A gyermekek végig jó kedélyben, jó hangulatban hajtották végre ezt a kitüntető feladatot, láthatóan senki sem tartott semmitől, tulajdonképpen hiba nélkül futotta végig mindenki a két menetet. A gyerekek után következett az a futam, ahol azok a meghívott további vendégek jutottak üléshez, akik valamilyen módon tevékenységükkel jelentősen előremozdították a gokartpálya és annak környezetében lévő kapcsolt közösségek így például a Szeged Városi Rock Klub érdekeit. Ily módon ők is közös edzési lehetőséghez jutottak Magyarország vitán felül jelenlegi leghíresebb autóversenyzőjével. A futamon, mely bár edzéshez méltóan nem a legnagyobb tempó mellett zajlott, nem a másik legyőzése volt a cél, mégis bőven lehetett tapasztalást meríteni Norbi technikájából, abból, ahogyan támadta a kanyarokat, amikor minden egyes ívnél látható módon a kigyorsításra koncentrálva határozta meg a sebességet az őt követőknek az élen gokartozva. S bár érezni lehetett, hogy messze nem hajtja ki a tempót, amire mind a pálya, mind a gokart lehetőséget adna, mégis igyekezni kellett azoknak, akik a lépést tartani szándékozták vele. A futam végeztével nevetve beszélgettek az „edzőpartnerek” arról, hogy jó bemelegítés volt ez Norbi ez évi utolsó versenyére, bíznak abban, hogy azzal a tapasztalattal, amit itt szerzett, gazdagabban érkezik meg Sepangba, ezzel is bebiztosítva a 9 pontos előny nyújtotta lehetőségeket. 😀

Fentebbi képek: Készülődés közben

Fentebbi képek: Készülődés közben

Egy csoportképre is jutott idő.

De ha már a 9 pontnál tartunk, e cikkünk munkacíme is az volt, hogy 9 pont mire elég, hiszen ahogy a korábbiakban már jeleztük, a bajnokság jelenlegi állása szerint Michelisz Norbert az éllovas, s ennyivel vezet az őt üldöző Esteban Guerrieri és a jelenleg harmadik helyen álló Yvan Müller előtt. Ezzel a legkedvezőbb helyzetben fordulhat rá a mindent eldöntő versenyre azzal együtt is, hogy még három versenyző is van, akik a jelenlegi pillanatban a pontszámaik alapján matematikailag esélyesek a világbajnoki cím elérésére. A munkacím felvetésére is egyszerű a magyarázat, legalább annyira, mint Norbi válasza az ezzel kapcsolatosan feltett kérdésre: ebben a sportágban, ezen a szinten, tulajdonképpen 9 pont nem sok okot ad a kombinálgatásra, inkább csak egy olyan lélektani többletet nyújt, ami végül végigkíséri a döntőig vezető napokban úgy őt, mint a csapatot. Egyetértett azzal a felvetéssel, mely szerint a WTCR-ben a dolgok kissé az orosz ruletthez hasonlíthatók, ugyanakkor azt is elmondta, hogy önmagában ez nem újdonság a korábbi bajnokságok során tapasztaltak viszonylatában.  Mint elmondta, Sepang, vagyis a mindent eldöntő forduló azzal a további kihívással is bonyolódik, hogy a mezőny most először versenyez ezen a pályán, így mindenki számára szokatlanok lesznek a körülmények. Mindent most kell megtanulni, összehozni, megtapasztalni. Elmondta még, hogy a pálya előzetes tanulmányozása után számára szimpatikus a vonalvezetés, úgy gondolja, hogy izgalmas, ezzel együtt élménydús versenynek lesznek részesei mindazok, akik ezen  döntő alkalommal figyelmükkel adóznak a versenyhétvége küzdelmeinek.

Indulás előtt

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy bár az esélylatolgatás felesleges, a hit és a remény korántsem.  Látva azt a határozottságot, amit Norbi tanúsított az elhangzottakkor, minden reményünk megvan hinni, hogy Michelisz Norbert felkészült, ha rajta múlik semmit nem bíz a véletlenre és harcolni fog az utolsó pillanatokig.

Miután véget ért a gokartfutamok utolsó sora, a közel kétórás kitérő után a Gokart Park Szeged pályáján is minden visszaállt a megszokott kerékvágásba. Azok a későbbi vendégek, akik értesültek arról, hogy röviddel azelőtt Michelisz Norbi is itt eregette a lóerőket a pályán, a hír hallatán még nagyobb kedvvel indultak neki a közel 600 méteren, a „30 másodperces vége” körök idejének faragásához.

Néhány búcsúszó kíséretében Norbi is tovaindult azzal, hogy sajnálatos, de egyéb kötelezettségeinek is szükséges eleget tenni. A búcsúzkodás közben azért még mindenki kérésének eleget tett, ami leginkább egy közös szelfi és egy autogram megszerzésére irányult. Végül az „élménygazdák” kitörő tapsának kíséretében elköszönt és elindult, hogy csatlakozva csapatához tovább fussák kilométereiket az autóversenysport mozgalmas világában. Utólag még annyit üzent, hogy nagyon jól érezte magát, s jövőre ismét tiszteletét tenné a GPSZ Karting Sándorfalvi úti pályáján egy újabb találkozás létrehozásának céljából azzal, hogy ígéri, ekkor több időt fordít majd a beszélgetésre is.

Fentebbi képek: Sorban állás az autogramokért.

Az este szervezői elmondták, hogy hálásak Michelisz Norbertnek ezekért a nagyszerű pillanatokért, kívánják, hogy a következő versenyhétvégén, december 13. és 15. között minden a legjobban alakuljon számára. Nem csupán azért, mert jó versenyző, jó csapattag, aki ráadásul jó csapattal és technikával rendelkezik, hanem mert igazi szívember, aminek ereje rövid ittlétekor egyértelműen megmutatkozott maroknyi szurkolóközönsége körében. Az a kedvesség, szeretet, nyílt, s mosolygós karizma, ami átjött személyiségéből is azt sugalmazza, hogy vitán felül megérdemelné azt, hogy végre behúzza a régóta várt világbajnoki címet.

Norbi sisakjára is jutott az aláírásokból. Szöveg: A GPSZ Karting számára szeretettel Michelisz Norbert

Norbi sisakjára is jutott az aláírásokból. Szöveg: A GPSZ Karting számára szeretettel Michelisz Norbert

Végül, de nem utolsósorban a szervezők azt üzenik minden résztvevő nevében, hogy köszönik a látogatást, a közreműködőknek a segítséget, s búcsúznak azzal, hogy minél többen látogassák pályájukat a hűvösebb idők ellenére is, hiszen a nyitva tartás télire sem áll meg, igazi versenyszerű újdonsággal várnak minden érdeklődőt, s soha nem lehet tudni, hogy mikor botlanak bele egy újabb különleges alkalomba. További információkért keressék fel a pálya weboldalát a gokartparkszeged.hu-t, vagy kattintsanak a GPSZ Karting facebook oldalára, ahol egyebek mellett további fotókat és videókat is találnak az eseményről.

(KIEMELT KÉP: MTI / CZEGLÉDI ZSOLT )