A Rutgers Egyetem kutatói egy nemzetközi közreműködés keretében felfedeztek egy új antibiotikumot, amit a mexikói trópusi erdők talajában élő baktériumok termelnek, ezzel elősegítve a növények növekedését és egészségüknek megőrzését – a számukra hasznos baktériumkolóniák fenntartásán keresztül.

A kutatók eredményei szerint a most felfedezett phazolicin névre keresztelt antibiotikum megakadályozza, hogy a növényeik gyökereibe káros baktériumok jussnak, amíg az ott élő jótékony baktériumokra nem ártalmas.

A csapat elmondása szerint ezzel egy új ‘növényi probiotikumot’ kap a mezőgazdaság – ahol már kezdenek mutatkozni az antibiotikumokkal szemben ellenállóvá vált baktérium okozta károk jelei.

A kutatás szerint phazolicint a Rhizobium baktériumok egy még ismeretlen faja állítja elő. A vegyületet a mexikói Los Tuxtlas trópusi erdejében növő Phaseolus vulgaris – innen a phazolicin név – vad bab gyökerei körüli talajból különítették el. Más társaihoz hasonlóan ez a Rhizobium faj tagjai is nitrogén biztosítanak a növényeknek – ezzel elősegítve növekedésüket -, viszont ez az első eset, amikor a növény kórokozóktól való védelmében is szerepük lenne. A jelenség a mezőgazdaság is kihasználhatja a bab, a borsó, a csicseriborsó, a lencse, a mogyoró, a szójabab és más hüvelyesek termesztésénél.

A tudósok először bioinformatikai vizsgálatok során állapították meg, hogy az új antibiotikum létezik, majd ezt laboratóriumi tesztekkel is igazolták. Ezekkel sikerült meghatározni az antibiotikum molekuláris struktúráját, valamint azt is, hogy a baktériumok riboszómáját támadja meg – aminek genetikai felépítésének módosításával védelmet vagy érzékenységet tudtak kialakítani az antibiotikummal szemben.