Az élethosszig tartó tanulás jegyében a munkaerőpiaci igényekhez igazodó, magas minőségű képzések biztosítása is része annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet 2019. október 8-án írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Főiskola rektora, az SZTE kancellárja, valamint Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, a GFF nagykancellárja.

Megerősítette és kiterjesztette korábbi együttműködését a dél-alföldi régió két legnagyobb múlttal rendelkező felsőoktatási intézménye, a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Főiskola.

– A Szegedi Tudományegyetem az utóbbi másfél évben kiterjeszti együttműködéseit, vezetői sokat utazva bővítik az universitas kapcsolatait – hangsúlyozta bevezetőjében prof. dr. Rovó László.

A Szegedi Tudományegyetem rektora szerint a közeli, az intézmény otthonát jelentő városon belül is a lehető legmagasabb szintre kell helyezni a kooperációt. – Szeged város pozícióját is erősíti a régióban és Európában, hogy az SZTE a Gál Ferenc Főiskolával stratégiai szintű megállapodássá fejlesztette a jól működő kapcsolatrendszerét.

A végzettség, az oklevél, a képesítés biztosítása, a munkaerőpiacon jól hasznosítható gyakorlati tudás átadása ugyanúgy célja az SZTE és a GFF stratégiai szintű együttműködésének, mint a munkaerőpiaci igényekhez igazodó, magas minőségű képzés biztosítása. Az SZTE és a GFF közös tervei között szerepel – a saját értékek és tradíciók megőrzése mellett – a rugalmasság növelése, ugyanis a képzés, továbbképzés és az élethosszig tartó tanulás támogatása új kihívások elé állítja a felsőoktatást.

– Közös cél, hogy a fiatalok e térségben tanuljanak tovább, mert alternatívát kínál az egyetem és a főiskola az elvándorlással elérhető képzési lehetőségekhez képest – fogalmazott dr. Fendler Judit.

Az SZTE kancellárja fölhívta a figyelmet a 2019 októberének első hetében elindult Junior Akadémiára, a középiskolások célzott beiskolázását segítő egyetemi programra, amelyet össze szeretnének kötni a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium kínálatával.

Szeged-Csanádi Egyházmegye főiskolájának a rektora, dr. Kozma Gábor köszöntőjében a szellemi és családi kapcsolatokhoz hasonlította az általa vezetett intézmény és az SZTE szakmai területekre is kiterjedő együttműködését.

– Közel száz feladatellátási hellyel rendelkező, két megyére kiterjedő intézményhálózattal rendelkezik a Szeged-Csanádi Egyházmegye – emlékeztetett a püspök, a GFF nagykancellárja. Dr. Kiss-Rigó László hozzátette: a köznevelési intézményeken, plébániákon kívüli a gyermek és ifjúság szakszolgálatuk országos hatókörű. Örömmel nyugtázta, hogy Szeged e két felsőoktatási intézménye összefogott – többek között – a már munkahellyel rendelkező diplomások szakirányú továbbképzési lehetőségeinek a bővítése érdekében.