Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea: Időfutár című ifjúsági színművének szegedi bemutatója előtt közönségtalálkozót rendeznek a Somogyi-könyvtárban. A program október 9-én, szerdán 16.30 órakor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóiratolvasó-termében.

Résztvevők: Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, valamint a darab főbb szereplői. Beszélgetőtársuk Almádi Róbert, a Návay Lajos Szakgimnázium magyar és kommunikáció szakos tanára.

„A darab olyan témákat dob fel, amik bejönnek a mai gyerekeknek. Emellett még egy halom plusz információt is feltálal: ám nem tolakodón, nem didaktikusan, hanem pörgő, kalandos
szituációkba csomagolva”

„Ritkán szembesülni ilyen karakánsággal a műfajban.”

„Az Időfutárt valóban egyszerre élvezhetik gyerekek és felnőttek.”

Ezeket a mondatokat a debreceni és a budapesti bemutató után megjelent kritikákból idéztük. Az Időfutár sorozat – melyet sokan a magyar Harry Potterként emlegetnek – hatalmas siker volt mind könyvsorozat, mind rádiójáték formában. Fordulatos cselekményével és szellemes dialógusaival a színpadi változat is remekül sikerült.

Az osztály a Technikatörténeti Múzeumban tesz látogatást, ahol többek közt Kempelen Farkas 18. századi sakk automatáját is megtekintik. Az osztály sakkbajnoka, Hanna mattot ad a gépnek, mire hirtelen 1791-ben találja magát Bécsben, Kempelen műhelyében. A kiváló tudós elmagyarázza neki, hogy úgy építette meg a gépet, hogy a győztes a jövőbe utazhat. Természetesen nem számított arra, hogy fordítva sül el a dolog, és a jövőből csöppen valaki a múltba. Miközben a kislány mindent megpróbál, hogy visszatérhessen a 21. századba, furcsa helyzetek egymásutánjába gabalyodik bele, és az élete is veszélybe kerül.