A frissen nyírt fű kellemes illata semmi jót nem jelent – legalábbis a többi növény számára. A Current Biology kutatása kimutatta, hogy a fájdalmat érző növények erős illatú (szagú?) szerves vegyületeket bocsátanak a levegőbe, ezeket pedig a többi növény a fenyegetés jeleként értelmezi, és megpróbálják megvédeni magukat.

A tudósok a kanadai aranyvesszővel kísérleteztek, ennek során fedezték fel, hogy a gyakran inzultált növények hasonló kémiai vegyületeket állítanak elő. Ezzel egyfajta univerzális nyelv jön létre közöttük, amivel tulajdonképpen figyelmeztetik egymást a közelgő veszélyre.

André Kessler, a Cornell Egyetem biológusa szerint az információcsere független attól, hogy a növények mennyire szoros rokonságban állnak egymással.

A kísérlet során megfigyelték, hogy a levélbogarak által rágott növények sértetlen szomszédjai jobban védettek néhány hét után a rovarok ellen, mint a kontrollcsoport példányai. A tudósok szerint ez azért van, mert a megrágott növényekből felszabadult vegyületeket felszedték a sértetlenek, ezzel pedig védekező kémiai reakciók indultak el bennük.

Vagyis minden bizonnyal éppen ugyanez történik akkor is, amikor éppen a tökéletes gyepet nyírjuk a kertben: a kellemes illat tulajdonképpen egy segélykiáltás a kémiai növénynyelven a környék valamennyi növénye számára: “Meneküljetek! Bántanak minket!”