A Pheno Geno szerb-holland vegyesvállalat Peter Cox ismert nemesítő irányításával ehető rózsákat fejlesztett ki.

A mintegy négyéves kísérletezés során kielemezték a rózsaszirmok tápértékét, és tanulmányozták az étkezésre alkalmas rózsák ismert konyhafőnökök útján történő népszerűsítési lehetőségeit – olvashatjuk a hortidaily.com angol hírportálon. Az emberek ugyanis kezdetben idegenkedve fogadták a rózsaszirmok fogyasztását.

A kísérletekbe bevont több mint száz rózsafajta körét egytucatnyira szűkítették, amelyeket megalapozottan ajánlanak emberi fogyasztásra. Ezeket a rózsákat – amelyek iránt világszerte növekvő kereslet mutatkozik – híres szakácsokról nevezték el, így az Evelin Wild egy osztrák televíziós szakácsról, a Theo Clevers pedig egy ismert holland séfről vette a nevét. A legutóbbi szezonban már több mint 300 ezer rózsabimbót gyűjtöttek be az európai országokból, valamint Ukrajnából, Oroszországból, Japánból, az USA-ból, illetve Dél-Koreából és Trinidadról.

A Pheno Geno az ehető rózsák mellett fokozottan hidegtűrő és a beporzó rovarokat jobban vonzó rózsák létrehozásával is foglalkozik. A télálló rózsáknak különösen Oroszországban és Ukrajnában lehet nagy jelentősége. A rózsák étkezési célú felhasználása nyomán a termesztésükre szánt földterület világviszonylatban a jelenleginek a háromszorosára növekedhet.

A vállalat tevékenységének különleges szegmensét képezi a rózsaolajok gyártásának fejlesztése, amelynek szintén óriási piaca van, a jelenleg forgalomban lévő parfümöknek azonban csupán egy százaléka készül igazi rózsaolajból, a többi szintetikus.