Elveszett a kommunikációs kapcsolat a Csandraján-2 holdszonda Vikram nevű holdra szálló egységével, mindössze percekkel azelőtt, hogy talajt ért volna a bolygó eddig felfedezetlen térségében, a déli sarkvidékén.

– A leszállás a tervnek megfelelően haladt mindaddig, amíg a Vikram 2,1 kilométerre meg nem közelítette a felszínt. Ekkor elveszett vele a kapcsolat. A rendelkezésünkre álló adatokat elemezzük – közölte Kailaszavadivo Szivan, az indiai űrügynökség (ISRO) elnöke 15 perccel azután, hogy az egységnek talajt kellett volna érnie.

Az ügynökség sajtótájékoztatót ígért két órával későbbre, de ezt lemondták. Kailaszavadivo Szivant személyesen Narendra Módi miniszterelnök vigasztalta a kudarc után. A kormányfő úgy nyilatkozott, megérte a misszió, mert sokat tanultak belőle.

A Holdat érés teljesen automatikusan történt, a Földről nem irányították. A Vikram hétfőn a terveknek megfelelően vált le a Hold körüli pályán keringő Csandraján-2-ről.

Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon. 2019-ben ez volt a harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang’o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon. A Csandraján-2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést.