Az idén augusztus elseje és huszadika között működő, makói XII. Natura Marosmenti Művésztelep alkotói látogattak el a Tornyai János Múzeumba, ahol a százötven éve született névadó Gyönyörködő lélekkel festeni című, a festőművész közel háromszáz képét felvonultató tárlatát a közgyűjtemény művészettörténésze, Képiró Ágnes vezetésével ismerhették meg.

A makói művésztelep munkájában az idén tizenhét alkotó vesz részt, tizenöten az ország számos pontjáról, míg egy-egy művész a Vajdaságból, illetve Erdélyből érkezett. Vásárhelyhez köthető művészek közül a művésztelepen alkot Dömötör Mihály fotóművész, V. Nagy Nándor szobrászművész, a vásárhelyi múzeum restaurátora, valamint első alkalommal vesz részt a közös alkotómunkában Sonkoly Tibor festőművész.

A művésztelep két kiállításmegnyitóval vette kezdetét, Nadobán László kerámiaművész Mázak bűvöletében című kiállítása a makói levéltárban, míg Dömötör Mihály Kereszt parafrázisok című tárlata Képiró Ágnes rendezésében a makói József Attila Könyvtárban látható. A Natura művésztelepen az alkotómunka minden évben sajtáros tematika jegyében zajlik, az idei alkotási folyamat témája a labirintus, amelyet szabad interpretációban, technikai és műfaji megkötések nélkül jelenítenek meg a művészek. A Natura Marosmenti Művésztelepen több tájábrázolással foglalkozó művész is alkot, akik számára különösen inspiráló volt Tornyai János műveivel találkozni.

A hódmezővásárhelyi közgyűjteményben a makói művésztelep több mint egy évtizedes tevékenységét 2019 februárjában, az Úton című kiállításon ismerhették meg a látogatók, s az együttműködés folytatásaként a művésztelep vezetőjének, Karsai Ildikónak önálló kiállítása és könyvbemutatója is lesz novemberben a Tornyai János Múzeumban.