Pálmaolajmentes polc nyitására szólította fel az Aldit, a Spart és a Lidlt a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) annak érdekében, hogy a vevőknek ne kelljen minden egyes termék összetevőjét végignézni, ha nem akarják az ökológiai katasztrófával fenyegető pálmaolaj iparágat vásárlásukkal támogatni. – írja a napi.hu.

Nyílt levelet írt a TVE a Szókimondóka készségfejlesztő programmal, a Humusz Szövetséggel, a Jane Goodall Intézettel és a Felelős Gasztrohőssel az Aldinak, Sparnak, Lidlnek, felszólítva őket arra, hogy árulják külön polcokon a pálmaolajmentes termékeiket, így állva ki az esőerdők irtása ellen. Azt akarják elérni, hogy az említett áruházláncok magyarországi üzleteiben ne kelljen a vásárlóknak órákat tölteni minden egyes árucikk összetevőinek böngészésével, hogy van-e benne pálmaolaj, vagy sem – olvasható a TVE honlapján.

Arra kérik a láncokat, hogy a feldolgozott élelmiszerek közül azokat, amelyekben legjobb tudomásuk szerint nincsen pálmaolaj, pálmazsír, vagy pálmamagolaj egy helyen tegyék elérhetővé a vásárlók számára. Ehhez egy plakátot kapnak, amit a polc fölé kihelyezhetnek a vásárlók tájékoztatására.

A TVE kiemeli, a napjainkban is zajló, ökológiai katasztrófával fenyegető pálmaolaj termesztés érdekében naponta 20 hektárnyi esőerdőt vágnak ki, s bár főleg bioüzemanyag előállítására használják, a pálmaolaj alacsony ára miatt mára már számtalan feldolgozott élelmiszerben és kozmetikumban van jelen.

Az esőerdők azért fontosak, mert eltűnésük hozzájárul a klímaváltozáshoz, hiszen több tonna szén-dioxidot szűrnének ki a légtérből naponta. Ugyanakkor a helyi lakosság életfeltételeit is csak a természetes erdők képesek biztosítani. Az orángutánok kipusztulását 10 évre teszik a hozzáértők a természetes élőhelyek eltűnése miatt – említi az egyesület a három legfontosabb következményét az esőerdők kiirtásának.