• 2019-10-18 - Lukács napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke adja át a Sófi-ösztöndíjakat

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke adja át a Sófi-ösztöndíjakat

Az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségét július 6-án (szombat) 10 órától tartják az SZTE TTIK diplomaosztó rendezvényén. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban szervezett esemény díszvendége Vizi E. Szilveszter, Széchenyi-nagydíjas és Prima Primissima díjas akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke lesz.

Sófi József 1990-ben szerzett molekuláris biológus és biotechnológus diplomát a szegedi egyetemen. Személyes indíttatásból 2001-ben hozta létre közhasznú alapítványát, és 80 millió forintot áldoz a fiatal szegedi tehetségek támogatására. A Sófi-alapítvány Magyarországon egyedülálló, 18 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a magyar felsőoktatásban. Ebben az évben 148 hallgató jelentkezett a pályázati felhívásokra, közülük a legkiválóbb 13 hallgatónak ítélte oda a kitüntetéseket a kuratórium. Az alapítvány eddig több mint 21 millió forint ösztöndíjjal ismerte el az egyetem legkiválóbb hallgatóinak teljesítményét.

A Sófi-alapítvány szép tradíciót teremtett azzal, hogy a magyar kulturális élet nemzetközileg elismert, kiemelkedő személyiségei voltak az ünnepségek díszvendégei az elmúlt években: Jancsó Miklós filmrendező (2007), Törőcsik Mari színművész (2008), Sebestyén Márta népdalénekes (2009), Szabó István Oscar-díjas filmrendező (2010), Jókai Anna író (2011), Jankovics Marcell rajzfilmrendező (2012), Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész (2013) Vásáry Tamás karmester, zongoraművész (2014), Makk Károly filmrendező (2015), Melocco Miklós szobrászművész (2016), Huszti Péter színművész (2017) és Vitray
Tamás újságíró (2018). Ők személyes jelenlétükkel is kiálltak a nemes ügy mellett, és hangsúlyozták, hogy mennyire fontos a fiatal tehetségek támogatása Magyarországon. A díjátadásra érkező Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke is szívügyének tekinti a tehetségek támogatását, és a tudás, a szellemi tőke fejlesztésében látja hazánk jövőjét. A világhírű tudós a Szegedi Tudományegyetem rektorával, az alapítványt támogató cégek és a kuratórium vezetőivel adja át a Sófi-ösztöndíjakat.

Hét hallgató gyémánt fokozatú fődíjban részesült: Csákány Lóránt és Tóth Réka orvostanhallgatók, Iván Sára zeneszerző, Mihalkó József mérnökhallgató, Szkalisity Ábel informatikushallgató, Porkoláb Gergő biológushallgató és Molnár Kinga PhD hallgató (Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola). Hat hallgató kapott arany fokozatú ösztöndíjat: Antalicz Balázs fizikushallgató, Gereczné Deák Zsuzsanna üvegszobrász, Gyurkó Csilla mechatronikai mérnökhallgató, Krusóczki Bence jogászhallgató, Nógrádi Bernát orvostanhallgató és Szives Márton ütőhangszerművész. Szegedi Tehetségekért Universitas Díj kitüntetésben részesül Visy Csaba emeritus professzor, akinek egyetemi tanárként, kutatóként és kuratóriumi elnökként is fontos szerepe van abban, hogy a szegedi egyetemen magas színvonalú tehetséggondozás zajlik.

 

Online adás

lejatszo