1,85 milliárdot fektet egy magyar alap egy cseh cégbe, aminek mesterséges intelligenciája hang alapján képes diagnosztizálni ipari gépeket.

A Lead Ventures a Mol Nyrt. és az Eximbank támogatásával valamint cseh partnerekkel közösen újabb befektetéssel bővíti portfolióját – közölte a társaság a Forbes.hu szerkesztőségével. A partnerek összesen 5,75 millió euró (1,85 milliárd forint) befektetéssel támogatják a cseh Neuron Soundware vállalatot. A cseh startup a régióban az elsők között használja az ipari berendezések hangalapú diagnosztikáját, ami nagy segítséget jelent az ipari gépeket alkalmazó gyáraknak.

A Neuron Soundware startupot 2016 februárjában Prágában alapították, jelenleg húsz szakértőt foglalkoztat, és bevételei az elmúlt évben közel félmillió eurót tettek ki. A cég mesterséges intelligenciát használva kínál számos iparág, köztük az energiaágazat számára is megoldásokat. A megoldás ipari gépek hangját elemzi, és a legkisebb változásból, szokatlan zajból képes megállapítani, ha a felszerelés meghibásodott, vagy karbantartásra szorul. A fejlesztést számos globális nagyvállalat, például Daimler, BMW, Innogy, E.ON, Airbus és LG is használja. A társaság eddig 680 ezer eurónyi magvető befektetést szívott fel, ehhez jön hozzá a mostani 5,75 millió euró.

„A prediktív karbantartás az ipar 4.0 kiemelt területe, a Neuron által kifejlesztett izgalmas technológia ezen a téren hozhat áttörést. Bízunk abban, hogy újabb régiós tőkebefektetésünk által támogatott innovatív megoldás számos iparágban eredményezhet jelentős hatékonyságjavulást” – nyilatkozta Galácz Ábel, a Lead Ventures vezérigazgatója.