A villanyautózás ellen gyakran hozzák fel, hogy csak áthelyezi a környezetszennyezést az utcákról az erőművek kéményébe. Tulajdonképpen már bőven elég lenne, ha ennyit elérnénk a villanyautókkal, mert csendes, pormentes és füstmentes városokban élhetnénk, hiszen viszonylag kevés óvoda és iskola van szénerőművek közvetlen szomszédságában.

A valóság ennél szerencsére sokkal jobb, hétről hétre jelentenek be egyre nagyobb megújuló energiás beruházásokat. Ezúttal a spanyolokon a sor: a baszkföldi székhelyű, de számos országban érdekeltségekkel rendelkező Iberdola nevű multinacionális közmű szolgáltató és energetikai vállalat, amely hosszú ideje fontosnak tartja a megújuló energiák alkalmazását, most Európa legnagyobb napelemes erőművének építését készíti elő.

A cég komoly tapasztalatokkal rendelkezik, jelenleg Spanyolországban összesen több mint 2000 MW teljesítményű napenergiás projektje áll építés alatt. Az Európa legnagyobb naperőműve cím várományosa az 590 MW beépített kapacitással számoló Francisco Pizarro projekt minisztériumi jóváhagyásra vár, remélhetőleg hamarosan megkezdődhet a kivitelezés. Az új napelemes beruházás több mint 300 millió euróba kerül majd, és több mint ezer ember dolgozik majd a helyszínen a 2022-re tervezett üzembe helyezésig.

A naperőmű egy 1300 hektáros területet foglal majd el. Ha elkészült, évente 245 000 tonna széndioxidtól kíméli meg a légkörünket és közben 375 000 embernek biztosít majd tiszta energiát. A cég 2030-ig további 10 000 MW napenergiás kapacitás telepítésével, valamint 20 000 munkahely megteremtésével tervez.

A legutolsó bekezdés önmagában több villanyautózással kapcsolatos tévhitet megcáfol, ezeket az örömteli híreket olvasva nehéz elfogadni azokat az elméleteket, miszerint a villanyautózás környezetszennyező és az autógyártás egyszerűsödése munkanélküliséget okoz. Persze meglehet, hogy az eddig benzinmotor gyártó alkalmazottnak ezentúl napelem rendszereket kell majd telepíteniük.

(Forrás: villanyautosok.hu)